Algiers u Močvari: Poziv na promjene

  564

  Žedno uho: Algiers

  65Kn – 100Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 26.1.2018. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Močvara Zagreb , Trnjanski nasip bb

  Kako ovo nije bio tek običan koncert, već svojevrsni sat povijesti i političkih znanosti protkan glazbenim eksperimentiranjem, tako i ovo neće biti tek jedan klasičan izvještaj.

  Često kukamo kako nam bendovi ne dolaze u pravo vrijeme, nego nas posjećuju sa desetak godina zakašnjenja, ali to smo si sami krivi jer očito ne prepoznajemo bendove na vrijeme. Na našu sreću, to ipak nije bio slučaj s Algiers koji su napunili Močvaru i pružili jedan od koncerata koji je bio toliko potreban da razdrma koncertnu sezonu na početku godine, koja baš i nije imala nekih jakih stranih gostovanja.

  Muziku podržava

  Algiers nisu bilo kakav bend, oni su bend jedne nove generacije koja vas tjera da mislite svojom glavom, odnosno da uočavate što vam je dobro, a što ne, tako da zaključite što želite mijenjati. Svijet kakav vide danas ne sviđa im se previše i oni su tu da ga probaju promijeniti svojom glazbom, svojim stavom, svojim parolama.

  Upravo te parole i jesu jedna od glavnih sastavnica njihovog nastupa, pa je sve počelo s čitanjem pjesme T. S. Eliota iz miksete, a onaj tko imalo prati njihov rad znao je da će toga biti još. Kroz jake govore mnogih govornika iz povijesti, jasno je da žele ukazati na to da je propitkivanje (političkih) odluka jako bitna, ako ne i najvažnija stvar u sadašnjem trenutku kada su na vlasti klijentele i ljudi kojima možda tu i nije mjesto.

  Zastava u pozadini jasno je o tome govorila – “All power to the people” i s tim nema šale. Kad netko ima takav plakat, moglo bi se reći da je prepotentan i da prodaje maglu radi vlastite zarade, ali gledajući njihovu recentnu turneju jasno je da nisu fejkeri. Očito su shvatili da na našim prostorima treba tračak nade pa su za ovu turneju bukirali sve zemlje bivše države (osim Crne Gore), uključujući i Kosovo koje rijetko tko posjećuje. Za svaki respekt.

  Vratimo se na njihovu glazbu koju sami opisuju kao ‘dystopian soul’. Ima mnogo istine u tome, iako je ta glazba mnogo šira i transžanrovska. Čas su sjetni i miješaju blues i soul, a već u drugom trenutku možemo se osjećati kao da smo na nekom techno partyju. Sve je to zajedno izmiješano u vrlo dojmljivu cjelinu u kojoj je malo što postavljeno tek reda radi.

  Iako imaju svega dva albuma, vjerujem da su mnogi očekivali nastup od maksimalno sat vremena, a Algiers su odlučiti dati sve što imaju pa su nas držali napete preko 90 minuta. Od početnog Eliota do završnog hita s posljednjeg albuma, možda su se neki dijelovi i mogli skratiti, ali tada nas to ne bi toliko razvalilo koliko nas je u ovom ‘punom obliku’.

  Prije par dana napustila nas je još jedna legenda koja nije marila za pizdarije koje su ga okruživale – Mark E. Smith. U nekim trenucima, kad Algiers bjesomučno udaraju, podsjećali su me upravo na buku The Falla, a zapravo najbolji opis za jučerašnji koncert bi bio da je sve to mješavina glazbe od TV on the Radio do Bloc Partyja uz jednu dozu The Fall ludila i mnogih elektro dodataka, a sve je zapakirano u apokaliptičnu ekspresiju koja budi ljude na promjene. Barem se tome nadam…

  U tom blok satu povijesti kao da smo dobili predavanje koje je saželo svu bol potlačenog naroda, počevši od robova i berača pamuka naovamo, a oni su poslužili kao svojevrsni Che Guevara koji traži revoluciju i promjene. S tim znanjem i snagom izričaja, oni pokušavaju budućnost učiniti boljom, a ne da i dalje živimo u strahu i teroru koje nam političke elite nameću.

  Da je danas Hendrix živ, uopće me ne bi čudilo da zvuči upravo kako Algiers zvuče live. Razlozi su višestruki, a najvažniji je taj da se i on trudio mijenjati i pomicati svoje glazbeno stvaralaštvo. Dodatak elektronike danas je sasvim normalna situacija, pa kad u cijeloj priči to toliko razvaljuje uopće ne čudi što se digao toliki hype oko jednog benda, čak i u Hrvatskoj koja sve teže prepoznaje nove i kvalitetne bendove.

  Jučerašnji koncert bio je poziv na revoluciju, kako u glazbenom smislu, tako i u smislu svijesti, trebamo se probuditi iz zimskog sna i početi mijenjati svijet. Svijet nikad neće promijeniti čelnici jer njima to nije u interesu, već mali čovjek poput tebe i mene, to je poanta Algiersa i zbog toga su sve uspješniji, što je dokazao i koncert u Močvari.

  Muziku podržava