Izašla druga knjiga retrospektive velških heavy metal pionira Budgie

1178

Odnedavno je u prodaji druga retrospektivna knjiga velških glazbenih ikona Budgie, naziva “In Pecking Order: Budgie 1974–79“, koja se po cijeni od 40 dolara može kupiti putem interneta.

Knjiga ima 400 stranica i obrađuje najintrigantniju povijest benda, od sredine, pa do kraja sedamdesetih, u periodu kada je objavio albume “In For The Kill” (1974.), “Bandolier” (1975.), “If I Were Brittania I’d Waive The Rules” i “Impeckable” (1978.), te zaključio najuspješnije razdoblje. Autor knjige je Chris Pike, a sadrži intervjue s osnivačima benda, gitaristom Tonyem Bourgeom i basistom/pjevačem Burkeom Shelleyem, te kasnijim članovima, bubnjarima Steveom Williamsom, Peteom Bootom i njegovom ženom Nancy, gitaristom Myfom Isaacom i nekim glazbenicima koji su svirali Budgieve numere.

To razdoblje, koje su obilježile česte promjene postave, opisali su i menadžer Graham Moloney, te inženjer zvuka Bob Leth. “In Pecking Order: Budgie 1974–79” se nadovezuje na prošle godine objavljenu knjigu “Budgie’s First Three Albums“, u kojoj je opisano razdoblje od nastanka benda, 1967. godine, pa do 1973., u kojem su periodu objavljena prva tri albuma (“Budgie” (1971.), “Squawk” (1972.), “Never Turn Your Back On A Friend” (1973.)). Uz tekstualni, bogat je i vizualni sadržaj, za kojeg su zaslužni fotografi Ian Dickson, Fin Costello, Andrew Putler, Alan Perry, Phil E Neumann i Mike Isaac.

Budgie je jedan od najutjecajnih bendova britanske glazbe, osnovan je 1967. u Cardiffu od strane Burkea Shelleya (vokal/bas), Tonya Bourgea (gitara/vokal) i Raya Phillipsa (bubnjevi) pod imenom Hills Contemporary Grass, a zvao se i Six Ton Budgie, da bi 1968. godine promijenio ime u aktualno.

Muziku podržava

Početna se postava zadržala na okupu do 1974. godine, do Phillipsova odlaska, s kojim su ujedno započele učestale promjene line-upa. Debitantski album “Budgie” kombinacija je bluesa s tvrdim hard rock linijama, a producirao ga je Black Sabbathov producent Roger Bain. Idući su albumi bili još žešćeg formata, zbog čega je Budgie dobio etiketu ‘jednog od prvih heavy metal bendova’, te na taj način imao nemjerljiv utjecaj na razvoj heavy metala u Engleskoj krajem sedamdesetih.

Budgie je aktivan još i danas, od originalnih članova u bendu je samo Burke Shelley, a uz njega tu su još i gitarist Craig Goldy, te bubnjar Steve Williams. Osnivači benda Ray Phillips i Tony Bourge otišli su 1974., odnosno 1978. godine i nikada se više nisu vratili. Diskografija Budgiea broji jedanaest albuma, aktualan je “You’re All Living In Cuckooland” iz 2006., koji je izašao 24 godine nakon prethodnika “Deliver Us From Evil”.

Muziku podržava