Izae – experimentalna glazba koja mora dobiti šansu

Muzika.hr
6082

Znate onaj poznati scenarij – mladi nadobudni student fizike izumi vremeplov, ode u prošlost da nađe svog omiljenog pjesnika i vrate se skupa nazad. Tada student, koji je glazbeno izučen, snima svog omiljenog pjesnika kako čita mistične pjesme dok on svira raznolike instrumente stvarajući savršenu podlogu. Zajedničkim naporom stvaraju mnoštvo pjesama i sretno se rastaju, zauvijek odvojeni stoljećima tišine.

No dobro, možda i nije tako čest ni poznat scenarij, ali to ne mora značiti da je loš. Naprotiv, može izrasti u jako kvalitetno i uskoro kultno ostvarenje.

Točno takav slučaj je s Izae. Na stvaralaštvo ovog sastava je jak utjecaj imao, kako i sami kažu, akustični jazz. Očituje se u dionicama gitare koje u njihovim pjesmama najčešće stvaraju i održavaju čudan ritam koji podsjeća na južnoameričke jazz tužaljke.

Na dionice se više nego dobro uklapaju lagani udarci bubnjeva, ali i, ovisno o pjesmi, drugačiji raznoliki zvuci. Tako u pjesmi “Njih dvoje” orgulje daju odličnu notu Pariza 30-ih godina prošlog stoljeća, dok u pjesmi “Zapis iz crne bilježnice” kombinacija zvukova mnoštva udaraljki i gajdi stvara doživljaj prisustvovanja nekoj od bajki kakve smo tako često slušali u djetinjstvu.

Tekstovi. Odlični tekstovi koji skaču između nadnaravnog i metafizičkog preko Dubrovnika i ljubavi dolaze do Belzebuba i stare bakice da bi završili na tematici otuđenosti svakodnevnice modernog para.

Muziku podržava

Poetičnog karaktera, većinom čitani tekstovi opuštaju i čovjek ne može a da se jednostavno ne prepusti toku priče. Refreni, ako su prisutni, napravljeni su uz odlične melodije koje se bez problema prebacuju nazad u ritam poetične priče koja krasi dotičnu pjesmu.

Sama pjesma “Zagonetka” me se najviše dojmila svojim tekstom o druženju dječarca i Belzebuba koje se odvija u ‘metastaziranom gradu’. Zvuk smijeha djece koja se igraju niz ulicu je jednostavno savršeno uklopljen u pomalo melankolične melodije ove pjesme.

Jako rijetko se može naći bend koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdiže iznad ostatka bendova hrvatske demo, ali i popularne scene. Tekstovima, koji sami po sebi izdišu mističnošću i metafizikom, Izae na odličan način stvaraju podlogu uz koju slušatelj može osjetiti i vidjeti sve ono što Izae svojim pjesmama žele da vidi i osjeti.

Produkcijski odlično napravljene, izuzevši “Zamolba starog gospodina K., danas duha” koja je doduše live-snimka, pjesme Izae su veličanstvene i tko god voli jazz, experimentalnu glazbu ili pak poeziju, sigurno će uživati u njima. No, ako i ne volite ništa od navedenog, dajte šansu Izaeu. Uvući će vam se pod kožu.

txt: Mighty Mouse

Earbugs predstavlja Izae

Muziku podržava