Nakon prošlogodišnjeg istraživanja kroz koje smo saznali da psihopati ne slušaju klasiku, ali vole rap glazbu, konkretno Eminema, sada je svijet došao do još novih spoznaja.

Znanost je sada došla do saznanja kako su fanovi The Smithsa vjerojatno neurotični, kao i obožavatelji Bring Me The Horizona koji, osim što su neurotični, su i najmanje savjesni.

Fanovi Björk ili Toma Waitsa više su otvoreniji prema novim iskustvima, fanovi Cheryl su najmanje otvoreni, dok fanovi Marilyna Mansona, Rammsteina, Judas Priesta i Placeba i nisu baš prijatni i suglasni. Kao i u slučaju The Smithsa i Bring Me The Horizona i fanovi Placeba i Mansona su također neurotični. Također, ljubitelji repera Gucci Manea i Waka Flocka Flamea su najviše ekstrovertni, a fanovi Nightwisha najmanje.

Screenshot
Muziku podržava

Rezultati su proizašli iz Facebook aplikacije ‘myPersonality‘, odnosno analize Facebook ‘likeova’ koja je osmišljena pomoću studije iz 2015. s psihometrijskog centra Stanford i Cambridge sveučilišta koje je nedavno The New York istaknuo u jeku aktualnog skandala vezanog za tvrtku Cambridge Analytice. Analiza se vršila kroz kviz sastavljen od 100 pitanja kroz koja se kasnije utvrđivala ljudska otvorenost, svjesnost, ekstrovertnost, neurotičnost, itd.

Na kviz je odgovorilo 70 tisuća korisnika i odobrilo pristup svojim Facebook profilima, ali i profilima svojih prijatelja, čime su ispitivači bili u mogućnosti izgraditi model koji bi mogao predvidjeti ponašanje isključivo na temelju Facebook ‘likeova’.

Screenshot

Svakako vrijedi naglasiti i kako je gorespomenuta tvrtka Cambridge Analytica koristila istu metodu te je uz Facebook suočena s optužbama za nepropisno prikupljanje podataka čak 50 milijuna korisnika, a agencije su tako prenijele kako je američki predsjednik Donald Trump tvrtku unajmio za svoju kampanju prije dvije godine, dok se sam Facebook u ovom slučaju proglasio žrtvom.

Cambridge Analytica je usvojila gorespomenuti pristup osmišljen na psihometrijskom centru sa Sveučilišta Standford i Cambridge te su time prikupljali podatke od svekolikog Facebook pučanstva bez njihova pristanka. Time su izgradili vlastite modele ponašanja kojima su ciljali na potencijalne glasače u raznim političkim kampanjama.

Dakle, da zaključimo, metode s kojima se otkrilo da su fanovi The Smithsa neurotični, bile su korištene i u političke svrhe, odnosno pomoću njih se došlo do saznanja koji tipovi ljudi će glasati za Donalda Trumpa.

Muziku podržava