Informacijsko doba pomalo paradoksalno vodi sve većem ograničenju izbora, što dobro ilustrira stanje kada je riječ o glazbi.

Novo Deezerovo istraživanje pokazalo je da najveći broj slušatelja do tridesete godine prestaje otkrivati novu glazbu i okreće se ograničenom broju izvođača i žanrova, čime se dovode u stanje nazvano ‘glazbenom paralizom‘, kako navodi RAIN News.

U istraživanju provedenom na uzorku od 1.000 Britanaca pokazalo se da 60% njih osjeća da su zapeli u glazbenoj kolotečini, dok je 26% ispitanika izjavilo da ne žele slušati glazbu izvan svog omiljenog žanra. To bi otprilike zvučalo kao kukanje onog susjeda (kojeg zasigurno svi imaju) da je “Ravno do dna” najbolji album svih vremena ili da nakon The Doorsa nije bilo dobre glazbe.

Muziku podržava

Ipak, 49% ispitanika izjavilo je da žale jer ne posvećuju dovoljno vremena otkrivanju nove glazbe. Razlozi variraju od osjećaja prezasićenja izborima koji se nude (19% ispitanika), zahtjevnosti radnih obaveza (16%) do nedostatka vremena zbog odgoja male djece (11%).

S druge strane, kako prenosi portal RAIN News, ispitanici su najviše zainteresirani za otkrivanje glazbe u 24. godini života kada 75% njih sluša više od 10 novih pjesama tjedno, a 64% istih posluša barem pet novih izvođača mjesečno.

143 Shares
Muziku podržava