Ispod pulta – 8 prijedloga za singl tjedna

1890

Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2018. možete preslušavati na našoj playlisti. Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do nedjelje u ponoć.

S najviše glasova čitatelja, prošlotjedni singl tjedna je “Florette VersionsJana Kinčla & Regisa Kattiea.

Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1. Zrinka Posavec – “Zagrli me svu”

Zrinka Posavec pjesmom “Zagrli me svu” predstavlja dio svog novog autorskog opusa. Iako je Zrinka u prvom redu etno glazbenica, dio njezinih autorskih pjesama naslonjen je na šansonu koja je simbol hrvatske domaće glazbe u proteklih 60 godina. Pjesma “Zagrli me svu” nastala je prošle godine i već je neko vrijeme na njezinom koncertnom programu. Tekst i glazbu napisala je Zrinka, dok su aranžman i produkcija djelo Srđana Sekulovića- Skansija.

2. Kensington Lima – “Waiting For My Favorite Song”

Glazbeni projekt Kensington Lima predstavlja novo ostvarenje, pjesmu “Waiting For My Favorite Song”. Pokretač projekta je autor i multiinstrumentalist Josip Radić, uz malu pomoć svojih prijatelja i glazbenih kolega. Nova pjesma je svojevrsni hommage Radićevim glazbenim utjecajima, dok je tekst nastao na 22. katu jednog zagrebačkog nebodera s pogledom na nabujalu Savu. “Ova pjesma je spomen zahvalnica mojoj glazbenoj inspiraciji, zvukovima kalifornijskih kanjona s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih, americani i country rocku. Slušajte je raširenih ruku i zatvorenih očiju!”, poručuje Radić. Album prvijenac bit će objavljen tijekom ove godine u vlastitoj nakladi.

3. M.O.R.T. – “Logor”

“Logor” je najnoviji singl grupe M.O.R.T. s albuma “Tužna Kocka”. Sama pjesma je jedna od centralnih točaka albuma, tematski je završni komad antiratne trilogije zajedno s pjesmama “Lažna Arkadija” i “Olovni Vojnici”. Video je snimio Dominik Belančić iz Sinja, na istoj lokaciji gdje su mjesec dana ranije koncertom pred 500 ljudi proslavili 5 godina djelovanja benda i 5 godina od albuma privijenca “Vrhunsko Dno”. “Sam tekst pjesme pokušava osvijestiti pojedinca i osvijetliti stanje u kojem se nalazi te predložiti neke mehanizme obrane. Krizna vremena zahtijevaju dobar um, dobre riječi i dobra djela, a ne okretanje glave od zla ili, još gore, prepuštanje niskim vibracijama. Čovjekov potencijal je beskonačan u oba smjera. Ne smijemo dopustiti da se ljudska egzistencija svede na logor. Probudimo se iz lošeg sna i dosanjajmo hrabro bolji svijet za sve nas.” poručuju iz benda.

4. KUKU$ – “Napravit Ću Scenu”

Zagrebački reperi KUKU$ objavili su novi spot “Napravit ću scenu”, što je ujedno i prvi njihov singl nakon izlaska jednog od najisčekivanijih hip hop albuma u regiji pod nazivom “Anđeli i bomboni”. Videospot za “Napravit ću scenu” snimio je Denis Glogović, a montirao ga je Marko Dješka. Produkciju pjesme potpisuju Strapazoot i isomiki, a tekstove Goca R.I.P. i Hilj$on Mandela.

5. Gretta – “Gravitacija”

Zagrebački rock kvartet Gretta predstavlja “Gravitaciju”, videospot najavnog singla istoimenog, petog studijskog albuma, koji izlazi 24. ožujka. Riječ je o ljubavnoj pjesmi “himnično-stadionskog” refrena, glazbenu produkciju potpisuje Srđan Sekulović Skansi, a za mastering je zaslužan Dragutin Smokrović – Smokva. Autori glazbe su Tomislav Čubek i Hrvoje Medadić, koji su uz pomoć Tomislava Kralja napisali i tekst, a aranžman potpisuju Srđan Sekulović Skansi i Gretta. Bend će album promovirati koncertnom turnejom diljem Hrvatske. Finale turneje i zagrebačka premijera albuma će se održati u subotu, 24. ožujka u velikom pogonu Tvornice kulture na “Tulumu 23”.

6. Zoni – “Nosferatu”

“Nosferatu”, najnoviji singl Zonija iz Dječaka, napisan je za ženu koju je ugledao jednom u prostorijama javnog zdravstva i nikad više. Pjesma i spot inspirirani su drskim ženama, Zonijevom ćelavom glavom, podočnjacima i legendarnim “Nosferatu” filmovima F.W. Murnaua i Wernera Herzoga – Zoni je postao Nosferatuov prapraunuk iz Splita. Glazbu, tekst, mix i master potpisuje Zoni, a režiju crno-bijelog video spota Zoni i Milan Latković – Zoni ostavlja tragove po vratu, prekrasna Ivana Gudelj očarala ga je, Nosferatu se budi i učinit će je svojom zauvijek. Zonijeva ljubavna priča snimljena je u splitskom Domu zdravlja i zgradi starog rodilišta koja im je nesebično ustupljena – Zonijeva romantika otvara sva vrata. Nakon singla “Kad se smiješ”, “Nosferatu” je njegov drugi singl s nadolazećeg albuma.

7. Bernays Propaganda feat. Mike Watt – “Ništo Nema da ne Razdeli”

Kao prvi singl kompilacije “Songs From Under the Floorboard, Vol. 1” pao je na makedonski sastav Bernays Propaganda s punk legendom Mikeom Wattom (Minutemen, The Stooges…) na basu. Singl nosi naziv “Ništo Nema da ne Razdeli”, dok su spot za njega radili David Doljanica i Milan Blaževski.

8. Dubioza kolektiv – “Rijaliti”

“Rijaliti” je naziv novog singla i spota Dubioze kolektiv, u kojem se bend primio teme koja opčinjuje narode cijele regije. Nakon “Himna generacije” te “Treba mi zraka”, ovo je treći singl s njihovog novog albuma “Pjesmice za djecu i odrasle”. Ovaj glazbeni spot za koji je zaslužan Toni Huml, sadrži nepristojne animirane i opjevane situacije te ga zbog svog sadržaja ne bi trebao gledati nitko – upozoravaju iz benda na samom početku spota. “Već godinama sanjamo o tome da sudjelujemo u nekom natjecateljskom talent showu ali budući da talenta baš i nemamo u izobilju, morali smo napraviti lažnu emisiju ne bi li na taj način ostvarili ovu svoju želju. Međutim, žiri nam ni tamo nije bio naklonjen… Ili kao što pjesma kaže ‘igrali smo dobro ali zajeb’o nas sudija” izjavili su dečki. Bend uživo možete gledati 6. travnja u Rijeci te 30. lipnja u Beogradu.

Nešto smo propustili? Pošalji nam svoj prijedlog na ispodpulta@muzika.hr