Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2019. možete preslušavati na našoj YouTube playlisti. Zaprati nas na YouTubeu za sljedeće porcije koje ti serviramo Ispod pulta.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. Pobjedu prošlog tjedna ovog puta dijele Krešo Bengalka i Kuku$i. Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1. Mangroove – “Nešto veće od nas”

Mangroove predstavlja posljednji singl s albuma “Srce” kojim najavljuju koncert u velikom pogonu Tvornice kulture s brojnim gostima, ovoga četvrtka, 28. veljače, a za koji možete pronaći i jeftinije ulaznice u našem Fan Clubu. Pjesmu su napravili još 2011., kako kaže Željka, ali je tek sada pronašla svoj pravi oblik: “Nešto veće od nas plemenska je mantra – u kojoj pokušavamo prijeći ono vidljivo, materijalno te osjetiti i razumijeti ono neopipljivo, nevidljivo.” Pjesmu su ‘oživjeli’ Mak Murtić na saksofonu, Miron Hauser na trombonu i Danijel Hršak na trubi, a režiju potpisuje Dalibor Barić.

2. Mile Kekin – “Samo moja”

Kekin je izbacio četvrti singl s hvaljenog albuma “Kuća bez krova“, netipičnu pjesmu koju prati jednako atipičan spot. “Samo moja” se lijepo slaže s paranoja, a o njenom je nastanku Mile rekao: “nastala je na dječjem igralištu punom prezabrinutih roditelja i neoprezne djece, da bi s vremenom, eto, prerasla u univerzalnu ljubavnu pjesmu punu obećanja i strahova”. Režiju spota potpisuje Marin Nekić, a gitarske dionice na pjesmi je virtuozno odradio Yogi Lonich.

3. Nežni Dalibor – “Ne mislim”

Čvrsta uzdanica beogradske alternativne scene ima novi singl. Nežni Dalibor nedavno je proslavio deseti rođendan albuma “Sredstva i veštine”. I nakon desetljeća postojanja zvuk nastavljaju graditi na svemu što smatraju vitalnim u rock’n’rollu, od psihodelije 60-ih do suvremenih utjecaja te poručuju: “Jednom sam shvatio – duboko u sebi se krijem|Negde sam zastao, al’ duboko u sebi još idem”.

4. Koala Voice – “Ker tu je vse tako lepo”

Na slovenskoj sceni da se pronaći svega tako lijepog, a takav je i Koala Voice, bend koji svoju glazbu naziva “indie disco”. Pjesma “Ker tu je vse tako lepo” asocirati će vas upravo na to. Singl je skinut s njihovog albuma “Woo Horsie“, a produkciju potpisuje studio 7. Za režiju oku ugodnog indie teen dream spota odgovoran je Mark Pirc. Bend ulovite uživo 27. ožujka u zagrebačkom KSET-u, 19. travnja u Rijeci i 20. travnja u Pazinu.

5. Fauna – “Kaliko”

Osnovan i pokrenut kao duo projekt, Fauna od kraja 2017. radi na novim pjesmama. Kristijan Cindrić potpisuje glazbu, a Iva Čupić tekstove. Glazba koju nazivaju svojim kreativnim oduškom žanrovski donosi nešto sasvim novo, a opet vrlo dobro poznato. U 2018. su primili nove članove i poprimili oblik benda koji djeluje u okvirima dream/art/psihodeličnog popa. “Kaliko” je pjesma na koju se uho lako navikne.

6. Rambo Amadeus – “Serator”

Dobro znani balkanski “intelektualac, činjenica znalac” objavio je spot za pjesmu “Serator” s albuma “Brod Budala”. Rambo se još jednom osjetio dužnim prozvati određenu podvrstu homo sapiensa, ovom prigodom nazvanu “Seratori”. Posvećena je svima koji “kenjaju, raspravljaju ili se miješaju u odluke koje su izvan njihove kompetencije. Fenomen univerzalne nekompetencije rezultirao je sistematskim zagađenjem i devastacijom planete, kao i globalnim otopljavanjem”.

7. Magnar – “Fatamorgana”

Magnar je hard rock bend iz Zagreba nastao 2018. Rasli su od djetinjstva do konačne postave sastavljene od kvinteta Rupčić-Jelača-Škurla-Penava-Marlis. Upravo su objavili svoj prvi singl “Fatamorgana” u produkciji Ivana Mihaljevića iz benda Side Effects. Njime se predstavljaju slušateljima i najavljuju album koji je trenutno u pripremi.

8. Matt Shaft – “Sanjam”

Matt Shaft je mladi kantautor koji nam se predstavlja singlom “Sanjam”. Pjesma je nastala kao sarkastičan opis svakodnevice Mateja Magdića, autora iza pseudonima: “…svi sanjamo o boljim vremenima, a ne shvaćamo da smo mi ti koji kreiramo svoju sudbinu”. Za produkciju pjesme je odgovoran Antonino Šimić, mastering je napravio Srđan Sekulović Skansi, a autor glazbe i teksta je Matt Shaft.

9. Mahkey – “Just Another Round”

Mahkey, mladi glazbenik kojeg ste mogli pratiti u “The Voiceu” i u popularnoj “A strani” predstavlja singl “Just Another Round”. “Pitak je to singl, s naglaskom na ljubav, prikladan za dan zaljubljenih koji trebamo obilježavati svaki dan, ne samo 14. veljače.” Mahkey je jedan od autora ljubavne pjesme kojom se najavljuje kao jedan od sudionika ‘novog vala’ domaće glazbe.

91 Shares