Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2018. možete preslušavati na našoj YouTube playlisti. Zaprati nas na YouTubeu za sljedeće porcije koje ti serviramo Ispod pulta.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. S najviše glasova čitatelja, prošlotjedni singl tjedna je pjesma

Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1. Božo Vrećo i Marko Louis – “Sanjao sam”

Princ sevdaha objavio je pjesmu koja priča priču poznatu svima, a na njoj gostuje Marko Louis, sin jednog neponovljivog Louisa. Vrećina nova pjesma na tragu je nasljeđa ovog starog lica sevdaha, a komunicira jednu bitnu poruku “koliko vi volite nekog je poezija, zanemarite intenzitet ljubavi te druge osobe u odnosu na vašu, neka vaša ljubav nema amplitude, volite do srži i bez kompromisa, nezaustavljivo i beskonačno”.

2. Massimo – “Nisam spreman”

Massimov novi singl je pjesma dobro poznata publici njegovih koncerata gdje je dočekana s velikim oduševljenjem. Pjesma Sergeja Ćetkovića izvedena je u duetu u beogradskom Sava centru, a Massimo je ubrzo uvrstio u svoj live repertoar gdje je postala jedan od favorita. Pjesma se nalazi na Massimovu aktualnom albumu “Sada”.

3. Djaikovski ft David Lion – “Reminder”

Makedonski kompozitor i elektro mag Kiril Djaikovski vraća se nakon duge pauze sa singlom “Reminder”. Pjesma je rađena u suradnji s reggae kantautorom Davidom Lionom. Kirila je proslavio stil koji kombinira tradicionalnu makedonsku i balkansku glazbu s elektronikom te se kroz godine isprofilirao u jednog od reprezentativnijih balkanskih izvođača. Balkanski beat u fuziji s glitch hop i reggae utjecajima – svakako osluhnite prvi u nizu materijala koji će biti objavljeni tijekom iduće godine.

4. Miriam – “Cup of Coffee”

Zagrebačka indie folk kantautorica objavila je božićni singl pod nazivom “Cup of Coffee”. Pjesma je snimljena u prosincu prije četiri godine, a ove godine stiže u vaše zvučnike u najprigodniji trenutak kako bi vas uljuljkalo u doživljaj jednog zimskog jutra. Singl slijedi objavu EP-a “Heavyless” objavljenog prije mjesec dana. Produkciju potpisuje Ante Prgin Surka, a spot je rađen u suradnji s Pavlom Kocanjerom.

5. She Brought Me Gasoline – “Hole in the Soul”

Božićni poklon za bluesere stiže u obliku novog singla benda She Brought Me Gasoline, “Hole in the Soul”. Blues bend koji se ne uklapa u standardni blues obrazac svira u akustičnoj postavi i probija granice žanra, kako je u jednom osvrtu rečeno: “Picksiebner naspram njih zvuče gotovo kao svatovski bend”. Singl je snimljen u studiju Slamasonik koji je, kako mu ime govori, napravljen od slame.

6. Zid Mortal – “Ovo je moj grad”

Rokenrol bend Zid Mortal objavio je novi singl s aktualnog albuma “Monopol i riziko”. Tekst pjesme je nastao prije dvadeset godina, a reflektira svakodnevicu u kojoj živimo i danas, kako kaže autor Goran Šobić: “Spot ima za cilj da nas pokrene da vratimo sve što nam je oduzeto. Došlo je vrijeme da glasno kažemo – Ovo je moj grad”. Spot je hommage EKV-ovom spotu “Par godina za nas”.

7. Bernays Propaganda – “Mojata Marija”

Makedonske uzdanice ponovno se vraćaju u fokus javnosti novim singlom “Mojata Marija” s albuma “Ništa nema da ne razdeli”. S godinama se njihov zvuk razvijao kroz post punk, elektroniku i vrhunske pop formacije. Novi singl je nastavak elektro pop sage, a energičnu melodiju i spot prati spot vrtićke retro estetike.

8. Arnold Layne & Alhemija – “Tuga za jug”

Bend Arnold Layne & Alhemija aktivan je bio u drugoj polovini osamdesetih godina i ranim devedesetim. Kritičari su ih dugo pokušavali svrstati u jedan žanr – od post rocka do brit popa – ali su alhemičari neprestano eksperimentali s formama, zadržavajući prepoznatljiv zvuk. Nakon gotovo dvadesetogodišnje pauze i tragične smrti jednog od članova, sada ponovno djeluju, a u singlu “Tuga za jug” možete čuti kako zvuče na novom, četvrtom albumu.

9. Doringo – “Vrlika”

Instrumentalni prog-rock sastav Doringo također je vrijedan u ovo blagdansko vrijeme. Izbacili su treći singl “Vrlika” s nadolazećeg albuma “Gužva u Svemiru”. Pjesma je skladana davne 2011. godine a snimljena je ove godine u studiju Slamasonik gdje je i producirana. Uz već standardne članove ovog tria (Damir Mihaljević – bubanj, Mihovil Jurdana – bas, Doringo – gitare) kao gosti se pojavljuju Orjen Riđanović na akustičnoj solo gitari te Lucija Stanojević na violini.

206 Shares