Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2019. možete preslušavati na našoj YouTube playlisti. Zaprati nas na YouTubeu za sljedeće porcije koje ti serviramo Ispod pulta.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. Pobjedu prošlotjednog glasanja odnijeli su Greaseballs s pjesmom “Ljubi me nježno”. Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1. Retfatlanta (Massimo Savage i Z++) – “Mogli bi” (feat. Vuk Oreb)

Novo ime na trap/rap sceni su osječki reperi Retfatlanta koji predstavljaju prvi službeni video “Mogli bi”. Članovi Massimo Savage i Z++ singl su snimili s Vukom Orebom, jednim od osnivača Kiše metaka. “Snimili smo jednu stvar, ‘Brojim pare’, i onda zaključili da bi mogli još jednu. Mogli bi, mogli bi… – Tako je nastao refren i versovi, sve u jednu večer. Krivac je rakija.” poručio je Vuk. Svakako vrijedi dodati da Retfatlanta izbacuje prvi album za par mjeseci, dok Vuk Oreb snima novi folder.

2. Luddit – “Taman”

Ako vam se dojmio bend Jall Aux Yeux dajte šansu i njihovim kolegama, bihaćkom sastavu Luddit koji je javnost odlučio počastiti prvim singlom. “Pjesmom ‘Taman’ smo htjeli odati počast Gautaminom ‘srednjem putu’ koji naučava izbjegavanje krajnosti, putu koji je obilježen umjerenošću”, poručuju članovi benda.

3. Zsa Zsa – “Zarobljena”

Zsa Zsa nastavlja s izbacivanjem numera kojima obara svoje visoko postavljenje vokalne i produkcijske standarde. Pjesma “Zarobljena” nastala je u kreativnoj radionici diskografske kuće Rubikon Sound Factory, dok je spot sniman na lokacijama pitoresknog mjesta Bošana i u Villi Pag na otoku Pagu.

4. Heidi Kruljac – “Podsjetnik”

Pod nove glazbene nade prepoznali smo i 17-godišnju Heidi Kruljac, učenicu klasične srednje škole te glazbene škole Vatroslava Lisinskoga. Njen prvi singl “Podsjetnik” snimljen je u glazbenom studiju MPA Akademije, a tekst je napisala Jelena Đukanović, koja se ujedno i bavi plesom od kud je i došlo do ideje plesnog spota. Jelena je također zaslužna za koreografiju i scenarij za sam spot.

5. Anatron – “Ona dolazi”

Još jedno novo ime na sceni je Anatron, riječki projekt koji predstavlja simbiozu analognog zvuka, elektronike i vizualne estetike, a čiji je temeljni pokretač nezamjenjiva snaga ženske energije. Prvi singl “Ona dolazi” priča je o strastvenom susretu dvoje stranaca ispričana u minimalističkoj, low-fi glazbenoj formi. Miks pjesme radio je Toni Milohanić, mastering Matej Zec, dok spot potpisuje Lumiere Production.

6. Ending a Clutter – “Rut”

Još talenata dolazi iz susjedne BiH. Ending a Clutter je sastav iz Tuzle kod postoji od 2016., a idejna namjera mu je predstavljanje emocija i tema o kojima se inače šuti, a sve to kroz stvaranje priča i komponiranje glazbe. Nakon odlične prihvaćene “The Riddle“, sada su izbacili spot za singl “Rut” koji otkriva kolotečine nametnute vremenom i stilom života kojim živimo. Bend uživo možete uloviti na Kaleidoskop festivalu u Tuzli, 25. srpnja, koji se našao i u našim tjednim preporukama evenata.

7. Dina Rizvić – “Samo ti”

Dina Rizvić, svestrana umjetnica i multi-instrumentalistica iz Labina, izbacila je spot za novi solo singl “Samo ti” u kojem polaroidom otkriva ljepote Istre. Pjesmu je napisala, koproducirala te odsvirala sve instrumente osim bubnjeva, a miksana je i masterirana u Los Angelesu kod Taisukea Kimure koji je i koproducirao pjesmu. Bubnjarsku dionicu u pjesmi odsvirao je Tom Fletcher.

8. Porno brak – “Pesma o letu”

Frida i Ivan Šarar odvažili su se nakon posljednjeg odlično prihvaćenog singla “Obećaj mi, dragi” i nastavili dalje s novim materijalom. “‘Pesma o letu’ kronika je jednog životnog perioda i jednog psihodeličnog ljeta s ušća Neretve i Ade Bojane, 2014. godine.” poručio je Ivan te dodao “Frida ga je pretočila u tekst i vokalnu liniju, ja sam posegnuo u zvučni arsenal u svojoj glavi nastao trajnom fascinacijom brazilskom muzikom, a Matej Zec je prihvatio taj zvučni teret i uobličio ga u finalni materijal.”

9. Reper iz Sobe – “Terapija”

Nakon uspješnog singla “Oću kune“, Ivan Grgić, poznatiji pod pseudonimom Reper Iz Sobe, časti nas Terapijom. “Za instrumental sam ponajviše bio inspiriran glazbom supergrupe iz 70-ih godina prošlog stoljeća, legendarnim The Stuff-om” poručuje Reper koji je ujedno i autor teksta, glazbe i aranžmana.