Ispod pulta: 9 novih singlova u bubnju za singl tjedna

1712

Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2018. možete preslušavati na našoj playlisti. Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do nedjelje u ponoć.

S najviše glasova čitatelja, prošlotjedni singl tjedna je “Monkey” benda Jeremiah’s.

Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1. Mahkey – “Jež’ga”

Nakon nastupa u “Voice Of Croatia” i “A-strana”, mladi nezavisni kantautor Mahkey objavio je prvi singl “Jež’ga” s nadolazećeg debija “Ne Jebe Zgodan Nego Uporan”. Singl je također dobio i videospot čija se radnja bazira na adventskoj turističkoj razglednici grada Zagreba gledanog očima mladog zaljubljenog para.

2. Fluentes – “Napokon”

Ususret nastupa na Zagrebačkom festivalu i u tijeku snimanja novoga albuma grupa Fluentes predstavlja pjesmu “Napokon”. Kako kaže njezin autor Goran Bošković, nastala je spontano na probi jer je tekst nastao pod utjecajem spota kojeg su snimali za pjesmu “Kraj”. Crno bijeli kadrovi, emocije i atmosfera tog videa u Goranu su stvorili sliku čovjeka koji je napokon shvatio gdje je pogriješio te odlučio popraviti ono loše.

3. Slow Motion Suicide – “Fortress Made Of Ice”

Zagrebački Slow Motion Suicide su uoči festivala Brijačnica, na kojem sviraju 20. siječnja ove godine u Boćarskom domu, objavili novi singl i spot “Fortress Made Of Ice”. Singl autorski potpisuje pjevač benda Nikša Lovrinić, dok spot sniman u Dumbo četvrti Brooklyna potpisuje Kevin Barber. “Snimanje se dogodilo spontano, bez previše razmišljanja i očekivanja, na godišnjem odmoru za vrijeme adventa u New Yorku. Šetajući po raznim četvrtima, šamaran jakom zimom i vjetrom, shvatio sam koliko je New York jednostavna, no ipak drugačija scenografija koju bi trebalo iskoristiti kad sam već ovdje.” pojasnio je Nikša.

4. Seven That Spells – “Omega”

Seven That Spells sada su predstavili singl “Omega” u trajanju od čak 19 minuta. Nalazi se na istoimenom albumu, odnosno završnom dijelu trilogije nazvane “The Death And Ressurection Of Krautrock”. Album na LP-u i na CD-u izlazi 9. veljače, a već je pobrao lovorike i najviše ocjene u našoj recenziji.

5. Sudar Percussion ft. Stefan Milenkovich i Božo Vrećo – “Revolution”

Udaraljkaši Sudar Percussion uoči velikog koncerta u Lisinskom 11. veljače predstavljaju singl i spot “Revolution”. U pjesmi gostuju violinist Stefan Milenkovich te karizmatični Božo Vrećo, odlični umjetnik world glazbe. Spot potpisuju Sandra Mihaljević i Igor Ivanović, a glazbenu priču pjesme “Revolution” promatramo očima malog anđela slučajno palog u naš svijet u kojem se ne snalazi. Produkciju pjesme potpisuje Branimir Mihaljević, tekst Božo Vrećo, a glazba je originalno djelo Jeana Michela Jarrea.

6. Muhe – “To nismo mi”

Nakon što su kroz proteklih 11 godina živjeli, uživali, nauživali, rasli, narasli, mijenjali i promijenili se, riječki indie rockeri Muhe bez glave u javnost su izašli s nekoliko novosti. Sada se zovu samo Muhe i pod novim imenom predstavljaju novi singl “To nismo mi”. Osim nove pjesme, najavili su i koncert u RiverPub Rijeka u subotu 20. siječnja.

7. Les – “Obale rijeke”

Naš glazbenik i kantautor Tvrtko Hopek Les objavio je pjesmu “Obale rijeke” za koju u cijelosti potpisuje tekst, a u pisanju glazbe mu se pridružio glazbenik i producent Kristijan Ita Koščica. Pjesma je dobila i interesantni video koji potpisuje redatelj i montažer Marko Milovac Miki, u suradnji sa snimateljem Ivanom Zadrom. U njemu su Les i plesačica i glumica Anja Đurinović Rakočević dočarali poruku same pjesme i spota; ljubav u siromaštvu, zatvaranje jednog poglavlja i otvaranje novog, snagu ljubavi, borbu kao igru zaljubljenih. Par igra igru u kojoj si sretno nanose ozljede bez fizičkog kontakta i kako to rade prostor propada zajedno s njima, što aludira na prolaznost vremena i stanje psihe.

8. Mel Camino – “Škvadra”

Velikogorički rock bend Mel Camino s pjesmom “Škvadra” najavljuje četvrti studijski album “Kad? Sad!”, koji će biti objavljen na proljeće. “”Škvadra” je naš prvi izlet u electro pop vode. Pjesma s nostalgijom opisuje neke ne tako davne dane kad su ljudi umjesto na kompjutore bili “navučeni” jedni na druge, živjeli kao pleme.” pojasnio je frontmen Mel Camina, Zlatko Majsec.

9. Vojko V – “Zovi čovika”

Splitski reper i producent Vojko V (a.k.a. Vojko Vrućina) poznat po radu u bendovima Dječaci i Kiša Metaka, sada sa singlom “Zovi čovika” započinje solo projekt i najavljuje album prvijenac “Vojko” koji će uz “Dvojko” i “Trojko” činiti trilogiju. “‘Zovi čovika’ nastala je kao ritmički eksperiment je li moguće repati u 7/8 mjeri za razliku od uobičajene 4/4 mjere, što je u kontekstu hip-hopa prvi takav potez i na svjetskoj razini”, kaže Vojko V o svom novom projektu.

Nešto smo propustili? Pošalji nam svoj prijedlog na ispodpulta@muzika.hr