Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2019. možete preslušavati na našoj YouTube playlisti. Zaprati nas na YouTubeu za sljedeće porcije koje ti serviramo Ispod pulta.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1. Autopark – “Traže te”

Beogradski rockeri Autopark jedni su od predvodnika tamošnje dream pop scene, a singl “Traže te” posljednja je evolucijska grana njihovog zvuka kojom nas uvode u novu 2019. godinu. Za produkciju su odgovorni Saša Janković i Srđan Popov, a glazbu i tekst potpisuju članovi benda. Slojevito i upravo prikladno za zimske dane koji su nas okovali posljednjih dana, neka vas utople pitki vokali Nikole Berčeka i Ognjenke Lakićević.

2. Svemirko – “Odgovoran ljubavnik”

Omiljeni seljak iz Đakova dosegao je novu transformaciju svog višeslojnog i omnipotentnog identiteta u prigodno-poučnom singlu on bi volio da je “Odgovoran ljubavnik” (nego nego šta), ali takvi ne postoje, ti si naivna. Spot su režirale Tajana Dedić Starović i Ena Mitrovski, a ulogu odgovornog ljubavnika igra šarmer Lazar Petrović. Spot je sniman u Banja Luci, a završna pjesma s albuma “Tunguzija” logičan je nastavak Svemirkove epopeje koja će završiti tko zna gdje i kako. Svemirka ulovite uživo 1. veljače u Tvornici kulture.

3. Muhe – “Projekcija”

“Projekcijom”, novim singlom na početku nove godine, Muhe stavljaju ‘točku na i’ 2018-oj. Pitku melodioznost nove stvari uklopili su u smirujući spot sastavljen od stimulativnih snimki “obale naših unuka”. Uživajte u sinergiji glazbe i prizora, isplovite mislima u pučinu i uđite u svijet Muha. Snimanje i miksanje je odradio Miran Milić u studiju Palach, dok je za mastering odgovoran Ivan Saftić Sajo.

4. Igor Božanić – “Snijeg”

Božanića ćete vjerojatno prepoznati po pseudonimu sir croissant, a nova pjesma predstavlja ovog mladog banjalučkog autora u nešto drukčijem svjetlu. Prepoznatljiva kantautorska estetika ovog je puta stopljena sa sevdahom, a ovaj sasvim osebujni pupoljak kantautorske scene zvuči uistinu obećavajuće. Pjesma o zimi, čežnji i ljubavi u svom minimalizmu pruža sve što slušatelju treba. Sir croissanta ulovite uskoro na ljubljanskom MENT-u, a u Botaničaru 2. veljače.

5. Bitipatibi – “Sanjar”

Susjedi iz Srbije također imaju svog konja za MENT utrku. Bend predvođen mladom heroinom sanjivih pop melodija, Unom Gašić, objavio je spot za novu pjesmu “Sanjar”. Ostajući dosljedni svom stilu, novi spot je snimka svirke uživo u digimediji, a prepoznatljivom zvučnom zidu syntheva i britkih gitarskih riffova sada se pridružuje i saksofon. Unin introvertirani pristup savršeno reflektira sanjarski tekst kojim se još jednom svrstava u vrhove regionalne scene. Bitipatibi ulovite na koncertu u KSET-u 30. siječnja.

6. Bobo feat. Saša Antić – “E, moj Damire”

Nesvakidašnji singl i neočekivane suradnje ovog su puta proizveli potencijalni hit singl koji ima aktualnu temu. Suvremeno hrvatsko stanje predstavljeno je u ovoj tragikomičnoj epizodi kroz priču o dužničkom ropstvu i rupi bez dna s kojom se mnogi danas mogu poistovjetiti: “Prevelike želje, premale mogućnosti čovjeka lako gurnu preko ruba, a glavni lik pjesme Damir je personifikacija čovjeka kojemu je u današnjem svijetu bezgranične ponude teško ostati skroman.”. Tekst potpisuju Saša i Bobo, a spot je režirao Sven Čustović.

7. Andreja, Rundek & Ekipa ‘Ftičeki’ – “Mura Mura”

Zagrebačku pjevačicu, trubačicu i performericu Andreju Kurelec Košavić s Rundekom i Ekipom je povezao rad na albumu “Mura, mura”. Za drugi singl su odabrali istoimenu pjesmu u trajanju od 9 minuta koji prati i kratki umjetnički film Arona Kovačića. U njemu se melodija, priča, muzika i slika organski povezuju u atmosferu koja nas uvlači u svoj svijet: “Mura nije obična rijeka. O njenim virovima se od pamtivijeka ispredaju legende i vjerovanja. Ona su prisutna i u ovoj tradicionalnoj pjesmi u našoj izvedbi.”

8. Anna Moor – “Svjetovi”

Anna Moor se predstavlja intrigantnim spotom za pjesmu “Svjetovi”. Spoj igre i mašte nastao je u njenoj maloj sobi u Zagrebu. Anna Moor izgovara sve što Romana, osoba iza umjetnice, osjeća, ali kojoj je lakše to izgovoriti melodijom. Pjesma je fuzija elektronike i klasike, a može se interpretirati kao san, želja ili utjeha svim sanjarima koji vječno putuju i traže dom. Spot je režirao Dinko Šimac, a Anna je uz pjevanje odsvirala i flaute.

9. Tea Break – “Breathing”

Novi spot za pjesmu “Breathing” dolazi kao B strana singla “Unbroken” objavljenog u rujnu. Pjesma donosi nešto melanholičnije tonove i stihove o unutrašnjoj borbi, nesigurnosti, ali i ustrajanju u nečemu što vrijedi. Borba koju skoro svatko vodi u modernom dobu. Dva spota za dvije nove pjesme s istog izdanja su svakako dokaz da Tea Break ne prestaje boriti se ni nakon gotovo 18 godina. Za montažu i kameru odgovorna je Mika Knežević.

424 Shares