Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2018. možete preslušavati na našoj YouTube playlisti. Zaprati nas na YouTubeu za sljedeće porcije koje ti serviramo Ispod pulta.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. S najviše glasova čitatelja, prošlotjedni singl tjedna je pjesma “Ti” mladog glazbenika Dine Purića. Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1. Edo Maajka ft. Dino Šaran – “Otrov”

Uoči nadolazeće promocije albuma “Put u plus” u Domu sportova, Edo Maajka predstavlja spot za treći singl s albuma, “Otrov”. Ljubavna je to pjesma o odnosu dvoje ljudi i greškama u komunikaciji, gdje do posebnog izražaja dolazi vokalna suradnja Dine Šarana. Pjesma je još jedan snažan emotivni ostvaraj u kojem se Edo ne srami ogoliti intimu i psihu, iznova se dokazujući kao vrhunski glazbenik i još bolji čovjek. Vizualna pozadina spota je novozagrebačka Mamutica, a za režiju i scenarij je zaslužna Edina supruga Lilach.

2. Letu Štuke ft. Dubioza kolektiv – “Zemlja gori”

Iz zajedničke radionice Letu Štuka i Dubioze stiže nam satirična poskočica nad kojom se svi moramo zamisliti. Šaran je rekao da voli na svakom albumu imati neku pjesmu za folkoteku, a ovaj put je to postigao uz autentičan Dubiozin zvuk. Dubioza je prepoznala Šarana kao istinskog vizionara te su zajedničkim snagama stvorili društveno angažiranu hit-poskočicu, za koju je Šaran još dodao: Mene uvijek inspirira ono što je oko mene. Ne želim se truditi da zvučimo kao neki indie bend iz New Yorka.”

3. Detour – “Skrivena”

Detourov peti singl s nadolazećeg albuma “Skrivena” donosi atipičnu pjesmu u smislu tempa, kako ističe frontman Nenad Borgudan: “Ovaj put to nije plesna pjesma, ovaj put je to jedna balada. Ali mislim da će, kao i neke naše prijašnje sporije stvari dobro leći našim fanovima.” Umjetnička raznolikost i “spajanje nespojivog” po kojima je bend prepoznatljiv oduševit će fanove u svojoj punini za nekoliko tjedana kada će album o ‘spajanju nespojivog’, “TourDetour” ugledati svjetlo dana.

4. Luxon i Boora – “Nane”

Luka Dobrijević “Luxon” i Ante Donadić “Boora” paški su ‘oridžinali’, a bave se ozbiljnim poslovima iako su neozbiljni. Pjesma “Nane”, nazvana po bakama s Paga koje žive starosjedilačkim načinom života, dočarava mentalitet njihovog malog mista, kao što Luxor kaže: “‘Nana’ ne predstavlja samo staricu koja šije pašku čipku, već svaku osobu koja je bez obzira na 21. st. zadržala malograđanski mentalitet.” Režiju, snimanje i montažu vizualno impresivnog spota odradio je Hrvoje Magaš, paški likovni umjetnik.

5. Bruto Geto – “Karavan”

Zagrebački Bruto Geto prekinuo je višemjesečnu šutnju uoči njihovog nastupa u Domu sportova, gdje će biti jedna od predgrupa na koncertu Ede Maajke. Iako su zapamćeni po šarolikim spotovima, ovaj put se predstavljaju u jednostavnijem formatu jer nemaju novaca za spot, a pjesma je prožeta motivima aktualnim za današnju Hrvatsku, iseljavanjem i nezaposlenosti. Produkciju, mix i master potpisuje Luka Tralić Shot, a za video je zaslužan Martin Bajsić.

6. Paul The Walrus – “I’m Not There”

Mladi zagrebački bend Paul The Walrus objavio je animirani spot za singl “I’m Not There” u suradnji s Dr. Ping Pongom (Mirta Filipović) koja je zaslužna za vizualni identitet pjesme. Pjesma spada među teatralnije stvari s novog EP-a “Dolphin And Whale Watching Part Two”, a zvuči kao spoj naracije Toma Waitsa i kasne melodične faze Beatlesa. Animirani spot je poslužio u uprizorenju nostalgične i pomalo jezive atmosfere. Sve pjesme potpisuje Borna Mijolović koji ih je producirao u svom kućnom studiju.

7. SUN U – “Hurricane”

Ako već niste čuli za SUN U, jednu od zapaženijih pojava domaće plesne scene, zapamtit ćete je po spotu kojim pomiče granice na osobnom i profesionalnom nivou. “Hurricane” je stoga pravi uragan kreativnosti iz multimedijalne radionice Sanje Šiljković. Umjetnica je odlučila uzeti stvari u svoje ruke, stoga je cijela pjesma i intrigantan videospot njenih ruku djelo. Za pjesmu je SUN U rekla da u sebi nosi snažnu poruku svijetu koji je previše zabrinut, u panici i mentalno nestabilan.

8. Downstroy – “One Foot In The Grave”

Svježi metal stiže preko granice, kikindski Downstroy zvuči kao da bi mogao rastrojiti vaše udove. Singlom najavljuju novo EP izdanje, “Clone”. Ovo je njihovo prvo izdanje u posljednjih osam godina, a otada su ostvarili značajan broj koncertnih i festivalskih nastupa. Materijal za album je snimljen u osobnim prostorijama za probe Marcella Roncsáka i samog benda.

9. EoT – “Patnje mladog meteoropata”

Treći službeni singl s nadolazećeg albuma grupe EoT, “Teorija ludog chovjeka” svježa je doza punk rocka stvorena za podizanje raspoloženja. Njihov drugi album predstavlja povratak svojim punk korijenima. Pjesme pokrivaju čitav raspon od fešti do socijalnih tema i konflikta između dobra i zla. EoT promovira novi album u Vinylu 23. studenog, što je idealna prilika da čujete i podržite ovu mladu ekipu.

184 Shares