Ispod pulta iz tjedna u tjedan donosi pregled najboljih novih singlova i spotova. Sve singlove i spotove koji budu objavljeni tijekom 2019. možete preslušavati na našoj YouTube playlisti. Zaprati nas na YouTubeu za sljedeće porcije koje ti serviramo Ispod pulta.

Glasovanje za singl tjedna nalazi se ispod prijedloga, a otvoreno je do ponedjeljka u podne. Pobjednica prošlotjednog glasanja je Mirna s pjesmom “Opusti se“. Ovotjedni prijedlozi za singl tjedna su:

1. Mile Kekin – “Beton”

“Beton nije samo minijatura o adolescentu razapetog između strogog oca i zgodne susjede. To je također podsjetnik koliko je važno zalijevati svježe izlivenu betonsku ploču po ljetnim vrućinama. Posvećena je svim klincima koji su, kao ja, morali dodavati, kositi, farbati i općenito pomagati očevima oko kuće, dok se drugi već ljube jezicima. Zahvalio bih se režiseru spota Filcu, koji je i našao prave slike i idealne glumce za ovaj kratki film o stasanju i odrastanju. Dramaturginja Tea Matanović u ulozi susjede i Teo Kiš talentirani student likovnih umjetnosti ispali su savršeni par, barem u mašti”. Riječi su to frontmana Hladnog piva o šestom singlu skinutom sa solo albuma “Kuća bez krova“.

2. zalagasper – “Come to Me”

Talentirani slovenski duo zalagasper (Zala Kralj & Gašper Šantl) sanjivim i melankoličnim electro-pop zvukom nastavlja osvajati publiku i nakon nedavnog Eurosonga. Sada predstavljaju “come to me”, prvu priču na engleskom jeziku za koju kažu sljedeće: “Ova pjesma govori o tome da dom nije definiran određenim mjestom, već osobom koja nas tamo čeka, budući da smo jedno drugome utočište. Svi imamo nekoga kome idemo kada smo uznemireni. ‘come to me’ predstavlja kontrast između vanjskog svijeta i našeg sigurnog balona”, objašnjava duo.

3. Meritas – “Blizu ljubavi”

Nakon vrlo uspješne godine, grupa Meritas napokon ima novu pjesmu, “Blizu ljubavi” koju će uvrstiti i u novi album. Iako su Anita i Meri nesklone opisivanju značenja pjesama, ipak su za ovu priliku dale naznaku onoga što bi mogla značiti: mogla se dogoditi ljubav; onaj fini životni scenarij, nijanse koje nisu crno-bijele već u tisuće varijacija… Na ovoj pjesmi surađuju s Arjanom Kunštek, koja je zaslužna za stihove dok su produkciju ponovno ostavili Pavlu Miholjeviću i Juri Ferini. Uz pjesmu dolazi i video spot iza kojeg stoji Mare Milin.

4. Killed A Fox – “Submission”

Zagrebački rockeri Killed A Fox objavili su videospot za novi singl “Submission” s posljednjeg, nedavno izdanog albuma “Crown Shyness”. “Ponovno smo uz minimalistički pristup dobili puno. U prošlom spotu za ‘Still Life Mirror’ sve se vrtilo oko par Halloween maski i atmosfere koju smo dobili u polurazrušenom prostoru, a ovaj put smo izbacili i kompletan prostor iz cijele priče i ogolili sve isključivo pojedinačni performans. Uz odlično odrađen posao od strane Hrvoja Baudoina i Hrvoja Zubovića imam osjećaj da smo pogodili u srž ‘less is more’ načina razmišljanja.” – ističe frontman Chris Ian.

5. Rezerve – “Kruško”

S novim, šestim singlom s albuma “Ravno u zamkuRezerve zaključuju pravu rock’n’roll priču. “Pjesma je, nećete vjerovati, nastala iz jedne techno pjesme koju je naš klavijaturist Leon složio pa smo iz nje izvukli dio teksta i na probi uz Tomu i Kleška ona se pretvorila u ovo što sada možete čuti. Čak smo i tu Leonovu techno verziju pjesme mislili uvrstiti na album, ali smo putem zaboravili na nju. Za ‘Kruška’ smo se odlučili jer smo dojma da ona idealno predstavlja kako bend zvuči uživo.”, poručuju Rezerve.

6. Dino Purić – “Ljubi me”

Nova pjesma Dina Purića “Ljubi me” nastala je u internet suradnji s popularnim blogerom, piscem i glazbenikom Stjepanom Krznarićem (Drito Konj, Sane), a ljubavni moment upotpunjuje vokalno gostovanje Purićeve djevojke Ide Šagovac. Glazbu potpisuje Krznarić (Drito Konj), a tekst je napisao sam Dino koji je ‘sigurnu zonu’ pronašao u laganom, pitkom i loungey alt-popu. Ovo je ujedno i njegov prvi autorski uradak i predstavlja smjer koji će obilježiti nastavak njegova rada na prvom albumu koji je u pripremi, također u suradnji s Krznarićem.

7. Crveni vetar – “Rođendan”

“Rođendan” je prvi video singl beogradskog punk rock benda Crveni vetar, ujedno i prvi spot s debi albuma “Ljubav i depra”, objavljenog za etiketu Take It Or Leave It. “Svatko je u nekom trenutku mrzio svoj rođendan. To je neizbježno u životu. Ova pjesma i ovaj spot posvećeni su tim ljudima, koji na dan svog rođenja pate umjesto da slave, a najčešće pate za nekim.” poručuje frontwomanica Đu.

8. The Splitters – “Život na ekranu”

“Život na ekranu”, novi je singl splitskih rockera The Splitters koji su se javnosti predstavili početkom godine s pjesmom “Oboji me”. Pripadajući video koji je radio Stipe Ninčević (scenarij i režija) prikazuje kako izgleda život na ekranu iz potpuno druge percepcije. Oni koji žive život na ekranu nekada i nisu svjesni što se oko njih događa i u što se život oko njih pretvara. Upravo su se o tome zapitali i članovi The Splittersa, odnosno glavni protagonist spota Josip Senta. Bend najavljuje i prvi studijski album benda na hrvatskom jeziku, koji će biti objavljen za Croatia Records.

9. Seed Holden – “Seed Holden”

Povodom turneje u Poljskoj, Seed Holden nedavno je objavio novi istoimeni singl. “Ljudi me često pitaju što moj moniker ‘Seed Holden’ točno znači pa evo najbližeg mogućeg odgovora 🙂 Nek pjesma kaže sve. Svi smo mi ‘Seed Holdeni’ koji lutaju svijetom (neki više, a neki manje svjesni), pokušavajući ostaviti svoj trag.” poručio je o novom singlu snimanom u berlinskom Funkhausu, u studiju P2.