Isključi mozak, rokaj!

5254

Treći po redu Rokaj Fest, trodnevni open air festival, i ove se godine održava na Jarunskom jezeru u terminu od 4. do 6. srpnja, a za razliku od protekle dvije godine kada su prednost imali prvenstveno domaći izvođači, ove godine u Zagreb dolazi i nekoliko respektabilnih inozemnih imena.

Na dva stagea u tri će se festivalska dana izmijeniti 30-ak izvođača, a među headlinerima izdvajamo dva imena: Wire i The Lemonheads.

Wire se, uz Gang Of Four, The Fall i Joy Division, smatraju najutjecajnijim britanskim post punk bendom koji je nepobitno utjecao na nastanak bendova poput Bloc Party ili Franz Ferdinand, ali i na hardcore punk pionire poput Henry Rollinsa i Minor Threat.

The Lemonheads su jedan od najpoznatijih alternativnih bendova ’90-ih, a nakon što su ih svi već otpisali, 2006. furiozno se vraćaju na scenu sa novom postavom i odličnim novim albumom. Slavu su stekli zahvaljujući albumu “It’s A Shame About Ray” iz 1992. koji je nedavno reizdan i kojeg će u cijelosti izvesti na svom prvom hrvatskom nastupu.

Muziku podržava

Iz Amerike, točnije Chicaga, dolaze The Dwarves, provokativni punkeri čiji gitarist voli nastupati gol, bez pokušaja da se sakrije iza svoje gitare.

Još jedan bend koji bi mogao navesti Wire kao svoje utjecaje jesu britanski These New Puritans, koje nazivaju jednim od najsvježijih britanskih hype bendova. Među zanimljivosti spada i podatak da su radili muziku za reviju Diorovog modnog kreatora Hedi Slimanea, a trenutno se nalaze na turneji sa The Kills.

The Datsuns su prozvani ‘Led Zeppelinima 21. stoljeća’, uskoro izdaju 4. album, a nastup na Rokaj festu jedini im je ovoljetni nastup u ovom dijelu Europe, dok se u Zagreb vraćaju Godfathers, koji su malu dvoranu Doma sportova punili 1991. i 1994. godine.

Ostali inozemni izvođači su: Bogart & Addicitves (Francuska), Soprano (UK), Navel (Švicarska), Kira (Danska) i Dead Elephant (Italija).

Domaće izvođače predvode Urban & 4 te Pips, Chips & Videoclips, a posebno najavljujemo nastup Ede Maajke koji će upravo na Rokaj festu premijerno predstaviti svoj novi bend Trnokop u kojem svira i poznati bosanski glazbenik Damir Avdić iz Tuzle.

Iz regije dolaze Rambo Amadeus, Partibrejkersi i slovenski Psycho-Path, a popis domaćih imena zaokružuju Viva Glorio, Dječaci, Ramirez, Vatra, The Chweger, One Piece Puzzle, Miroslav Evačić Čardaš Blues Band, Zadruga i Stampedo.

Ovim bendovima priključit će se i pobjednik Rokaj iDemo festivala koji će se održati 10. svibnja u zagrebačkom Boogaloo clubu. Rok za prijave demo bendova je 1. svibnja, a osim nastupa na Rokaj festu, pobjednike očekuje i snimanje singla u studiju te nastup na Rock Otočcu. Detalje o prijavi i uvjetima potražite na http://www.rokajfest.com/idemo-festival.

Festivalski kamp i ove je godine besplatan, a novost je ta da je pomaknut van festivalskog prostora kako bi posjetitelji mogli u njega unositi vlastitu hranu i piće.

Cijene ulaznica za festival i dalje su vrlo povoljne – od 23.4. do 1.6. festivalska ulaznica iznosi samo 99 kn, a od 2.6. do 3.7. cijena se penje na i dalje prihvatljivih 150 kn. Cijena dnevnih ulaznica u pretprodaji iznosi 60 kn, a kupnju možete obaviti na sljedećim prodajnim mjestima u Zagrebu: Dancing Bear, Dallas Music Shop, Aquarius Music Shop, Integral Pothodnik, sve poslovnice Generaltourista i Adriatica.Neta, Eventim Ticket Shop (Berislavićeva 13) te na svim ostalim prodajnim mjestima Eventima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Posebna ponuda uključuje i mogućnost nabave pozivnica-ulaznica preko novog partnera Rokaj festa, mobilnog operatera Tele 2, a više o ovoj akciji potražite na njihovim službenim stranicama.

Službene stranice festivala www.rokajfest.com.

Muziku podržava