Fanovi metal glazbe sigurno će s lakoćom prepoznati maskote bendova kao što su Megadeth, Motörhead, Disturbed, Avenged Sevenfold i Five Finger Death Punch, no samo je Iron Maidenu pošlo za rukom svoju učiniti toliko prepoznatljivom da i oni koji ne slušaju spomenuti žanr znaju o kome je riječ. Naravno, radi se o neuništivom  “čudovištu” koje se javlja u formi kostura, zombija, kiborga ili mumije, poznatijem kao Eddie the Head, kojeg ćemo sigurno vidjeti i u Areni Zagreb, 24. srpnja.

Nastanak

Eddiejevo je ime inspirirano  šalom o bračnom paru čije je dijete rođeno bez trupa i udova, dok je za njegov izvorni oblik zaslužan Dave “Lights” Beasley, nekadašnji Maidenov tehničar zadužen za scensku rasvjetu. Naime, Edward je u početku bio plastična preslika njegovog lica. Bend je spomenutu konstrukciju na koncertima koristio kao rekvizit iz kojeg je tokom izvedbe pjesme “Iron Maiden” izlazila umjetna krv.

Za veliku transformaciju ove maskote zaslužan je britanski umjetnik Derek Riggs, koji je 70-ih godina prošlog stoljeća lik Eddieja, kojem je izvorno ime Matthew, zamislio kao utjelovljenje nihilizma koji je bio sveprisutan na tadašnjoj glazbenoj sceni. Unatoč tome, ideja da ta maskota postane zaštitni znak nekog punk benda nikad nije zaživjela, što se kasnije ispostavilo kao prava sreća za Maidene. Svatko od nas poznaje bar jednu osobu koja je u određenom periodu života posjedovala bar jednu njihovu majicu samo zato jer je na njoj bio isprintan njegov lik, stoga nije teško zaključiti da je Eddie velikim dijelom pridonio popularnosti ne samo ovog benda, već i metal glazbe.

Maskota u centru pažnje i prekid suradnje

Iron Maiden je bez ikakve sumnje jedan od bendova koji su ostavili trag u glazbenoj povijesti. Ipak, kako tvrdi Riggs, članovi benda se bez obzira na svjetsku slavu nisu mogli nositi s činjenicom da je njihova maskota u središtu svačije pozornosti, stoga je odlučio prekinuti dugogodišnju suradnju. Brojni fanovi su putem raznih peticija pokušali uvjeriti ovog engleskog umjetnika da ponovo počne raditi na omotima albuma benda, ali do nove suradnje nije došlo. U međuvremenu je Eddie postao glavni junak brojnih videoigara i stripova, što je potvrdilo da i nakon skoro 40 godina njegova popularnost ne slabi.  Iako je upitno hoće li Bruce i društvo ispuniti obećanje i do kraja karijere snimiti još barem jedan studijski album, ne trebamo se ni sekunde pitati čiji će se lik nalaziti na omotu.

Najpoznatije naslovnice:

1. 1980. “Running Free”

Bend je maskotu u novom izdanju prvi put predstavio publici na naslovnici singla “Running Free”. Kako bi se šok faktor sačuvao za naslovnicu prvog albuma, odlučeno je da njegovo lice bude u potpunosti zamračeno.

2. 1980. “Iron Maiden”

Eddiejevo je lice prvi put u povijesti benda prikazano na debitantskom albumu “Iron Maiden”.

3. 1980. “Sanctuary” 

Velika kontroverza izazvana je coverom singla “Sanctuary”, na kojoj Eddie držeći nož u rukama stoji iznad beživotne Margaret Thatcher. Rod Smallwood, menadžer benda, priznao je da se spomenuta naslovnica pokazala kao odličan marketinški potez koji je na Maidene skrenuo pažnju jakih medija kao što su Daily Mirror i The Daily Record. To nije bio jedini put da je Riggs u svoje crteže uključio lik Margaret Thatcher.

4. 1981. “Women in Uniform”

Singl “Women in Uniform” popraćen je prikazom Thatcher koja u rukama drži kratku strojnicu i vreba Eddieja koji je u društvu medicinske sestre i mlade djevojke, zbog čega su brojne feminističke udruge bend proglasile seksističkim.

5. 1981. “Killers”

Cover albuma “Killers” sadrži jednog od najprepoznatljiviljih prikaza Eddieja. Kao i u prethodnim slučajevima, autor crteža je Derek Riggs.

6. 1982. “Number of the beast”

U to su vrijeme konzervativne udruge Maidene prozvale zbog navodnog promicanja sotonizma. Iako su članovi oduvijek poricali ikakve veze s okultizmom, album “Number of the Beast” dodatno je ojačao spomenute optužbe.

7. 1983. “Piece of mind”

Četvrti studijsko izdanje benda, ujedno prvo na kojem je Nicko McBrain zamijenio bubnjara Clivea Burra.

8. 1983. “The Trooper”

Drugi singl s albuma “Piece of mind”. Napisao ga je Steve Harris, basist i osnivač grupe. Pjesma je inspirirana bitkom kod Balaklave. Pjevač benda, Bruce Dickinson, nerijetko na koncertima tijekom njene izvedbe maše zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, zbog čega je bend često kritiziran.

9. 1984. “Powerslave”

Za mnoge fanove jedan od najboljih covera Maidenovih albuma, “Powerslave” prikazuje Eddieja kao jednog od faraona drevnog Egipta.

10. 1985. “Live after death”

Još jedno od brojnih Riggsovih remek-djela koje krasi cover jednog od najboljih live albuma ikad snimljenih.

11. 1990.”No Prayer for the Dying”

Osmi studijski album kojeg je obilježio odlazak gitarista Adriana Smitha. U tom se razdoblju bendu pridružio Janick Gers, s kojim je Bruce surađivao na solo albumu “Tattooed Millionare”. Zanimljivo je da postoje dvije verzije omota. Na drugoj je prikazan samo Eddie pored kojeg stoji ploča na kojoj piše “After the daylight, the night of pain, that is not dead, which can rise again”.

12. 1998. “Fear of the Dark”

Prvi album čiji omot nije dizajnirao Riggs. Umjetnik iza ovog crteža je Melvyn Grant. “Fear of the Dark” obilježio je Bruceov odlazak iz benda.

13. 2000. “Brave New World”

Dvanaesti LP Maidena koji je bio značajan zbog toga što su se u bend vratili Bruce i bivši gitarist Adrian Smith. Na izgledu omota surađivali su Riggs i Steve Stone. Za vrijeme turneje nazvane po spomenutom albumu bend je nastupio na festivalu Rock in Rio. Taj je nastup sniman i kasnije izdan kao live album i video.

14. 2002. “Rock In Rio”

Peto live izdanje koje je bend snimio. Koncert je održan na posljednju večer “Brave New World” turneje, a prisutno je bilo oko 250 tisuća fanova. Ipak, to nije nadmašilo publiku od 300 tisuća ljudi na njihovom prvom nastupu na spomenutom festivalu.

Iron Maiden ponovno gledamo u Areni Zagreb, 24. srpnja, u sklopu nove turneje koja nosi naziv ‘Legacy Of The Beast European Tour 2018‘. Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima (u Zagrebu glazbena knjižara Rockmark).

189 Shares