Planeta i smrtnici ponovno su nadrapali. Narednik Lobanja je i dalje na ratnoj dužnosti i ne prestaje biti nemilosrdan. Oni koji ne znaju mislit će da smo jeli lude gljive, ali stvar je zapravo vrlo jednostavna.

Pojašnjenje za zbunjene smrtnike? Naši nuklearni thrasheri Narednik Lobanja i Vod Smrti dobro su znani u cijeloj regiji među metalcima, pune klubove do zadnjeg slobodnog mjesta i predstavljaju opasnost za sve što im se nađe na putu. U Vintage Industrial Baru na dan Svetog Nikole (6. prosinac) s pauzom od dvije godine spremaju novu rafaljnu paljbu. No ovoga puta stižu uz zabočko black metal pojačanje Manheim.

Za očekivati je pozamašna doza glasne muzike, jer će kvalitetnog thrasha i blacka ove večeri biti na pretek. S druge strane, ova večer je ujedno i sasvim dobra prilika za razgovor s oba benda.

Muziku podržava

Ljudevit, poznat i kao Kostur ratnik te gitarist i vokal NLiVS, na kratko je napravio pauzu od ratne dužnosti i strpljivo nam odgovorio na sve što nas je zanimalo. Uz njega, koliko god da taj nihilizam vuče u ništavilo, dečki iz Manheima su ipak bili vidno dobro raspoloženi, pa su svi imali vremena i volje za reći ponešto i o sebi. Nisu puno, ali i ovako smo počašćeni.

Narednik Lobanja i Vod Smrti

Preko 10 godina ste na sceni, postali ste itekako poznati među metalcima ne samo u Hrvatskoj već i u regiji. Ipak, predstavite se našim čitateljima koji za vas ne znaju, tko je zapravo Narednik Lobanja, a tko su sadašnji članovi Voda Smrti?

Narednik Lobanja je vojnik usmrtnuo iz mrtvih s jednom jedinom misijom na ovome svijetu: Ubiti sve što živi. Mi, kao Vod Smrti širimo njegovu poruku patnje. Vod Smrti čine: Kostur Ratnik – gitara/glas, Göri-gitara, Stid-bas gitara te Vodnik Terror na bubnjevima.
Odjeveni u vojničke uniforme širite strah i trepet među smrtnicima. Neki znaju tko ste 🙂 no većini fanova ste nepoznati. Koliko vam je pomogla ta tajanstvenost i skrivanje identiteta?

Ta “tajnovitost” nije neki bitan faktor, to je više rezultat toga što nastupamo dobro zamaskirani jer cijela priča to traži, tako da nam nije ni pomogla ni odmogla na nekakav poseban način. Doduše, pomogne kad se neprimjećeni želimo probiti do šanka kroz gomilu smrtnika 😀

Iako ste isprva krenuli kao projekt bez nekih velikih planova, što se promijenilo za bend nakon izbacivanja albuma “Nitko neće preživjeti”? 

Za bend kao takav se ništa posebno nije promijenilo, još uvijek smo projekt bez nekih velikih planova. Nakon izdavanja “Nitko neće preživjeti” jedino što se promijenilo je visina ljestvice koju smo si postavili za buduće radove.

Privlačite najviše thrash metalce, no svojevremeno ste spominjali i odmak od thrash metala. U kojem smjeru sada planirate nastaviti? I čime svatko od vas pojedinačno doprinosi uzevši u obzir pretpostavljam različite glazbene ukuse?

Recimo to ovako: na “Nitko neće preživjeti” Lobanja je pobio više manje sve što hoda i leti po ovoj planeti, još malo mu je ostalo da riješi sve. Nakon toga, logično bi bilo da sad na red dođu bića iz morskih dubina i beskrajnih svemirskih prostranstava. E sad, uvjeti života i okoliš su bitno drugačiji od onih na kopnu, tako da će to sigurno utjecati na izričaj kojim želimo dočarati strah, trepet i patnju tih, dosad neistraženih svjetova.

Kakve ambicije imate po pitanju odlazaka na neke zajedničke turneje i udruživanje s možda još nekim bendovima? Ostaje li još uvijek sve samo na povremenim koncertima i zezanciji ili imate volju za nečim novim?

Ukratko, nikakve. Od samog početka smo lišeni ikakvih pretjeranih ambicija i to se dosad pokazalo kao dobar put. Stvar je u tome da kad ambicije počnu rasti, to povlači da sam sebe počinješ ozbiljno shvaćati, a kad sam sebe počneš shvaćati ozbiljno, počneš previše razmišljati o tome što bi trebao napraviti, a što ne. Tada glazba zbog koje bend i postoji, padne na neko sporedno mjesto i to nikad ne završi dobro. Puštamo da stvari idu svojim tijekom i zasad se ne žalimo na to što nam je Lobanja pružio.

Osim s NLiVS, u kojim bendovima ste još uvijek aktivni? I što radite kada niste na ratnoj dužnosti?

Mi smo uvijek na ratnoj dužnosti, Lobanja je nemilosrdan. Osim Stida koji još svira u Usudu, nismo aktivni u drugim bendovima.

Poznato mi je da ste svirali i na Exitu i družili se s D.R.I. Kakva iskustva nosite od tamo?

Cijela ta situacija, počevši od toga da sviramo na velikom festivalu, u odličnom time-slotu je već sama po sebi bila super, a druženje s nama dragim bendom je bio šlag na tortu. Krvavu tortu, jel’? 🙂

Nazire li se kraj ratu? Kada će se situacija smiriti i kakva je sudbina za čovječanstvo?

Kakav kraj, tek je počelo! A dok god bude više od jednog čovjeka na planeti, čovječanstvu se ne piše dobro.

Što imate za reći smrtnicima pred koncert u Vintageu?

Riješite sve stvari koje imate, dovedite sebe i svoje najmilije na koncert i pustite se da vas Lobanja privede u smrt vječnu!

Manheim

Na sceni ste već 10 godina, privukli ste pažnju kako imenom, tako i samom glazbom. Imate li želje i vremena da s bendom ostvarite još veći proboj?

Sandor: Pa naravno!
Mammut: Planiramo u sljedećih deset godina odsvirati još par koncerata.
Stonesurfer: Eventualno… Načelno imamo želju.
Sandor: Radimo na tome.
Stonesurfer: Radimo na tome da imamo želju.

Što vas osobno najviše privlači u black metalu? Kada je zapravo došlo do vaše fasciniranosti blackom i koji bendovi su imali najviše utjecaja na vas?

Stonesurfer: Nismo fascinirani.
Mammut: Black sam počeo slušati početkom stoljeća, kad sam još bio star.
Sandor: Ja niti ne znam za drugo.
Stonesurfer: A što se utjecaja tiče, na mene su osobno utjecali stariji bendovi tipa Satyricon. I dosta vučem iz proto-black metal bendova.
Mammut: Ja volim nove bendove poput Venoma i Bathoryja.
Stonesurfer: I Celtic Frosta. Taj Tom Warrior je zaista mlada nada metala.

Neki black metal bendovi koketiraju sa sotonizmom i okultnim, neki s druge strane više inspiracije vuku iz prirode ili pak iz raznih mitova i drevnih priča. Što je na vas imalo najviše utjecaja u tekstualnom pogledu?

Stonesurfer: Novac.
Mammut: Ništa, točnije ništavilo. Spoznaja da ćemo svi jednog dana umrijeti i da će Zemlja nestati i da će se sve zvijezde ugasiti i sve crne rupe ispariti. Entropija je neizbježna.
Stonesurfer: Potpisujem. I smatram da smo zbog tog načina razmišljanja trebali postati doom bend.

Jedini ‘full lenght’ studijski album “Nihil” objavili ste 2013. Ima li naznaka o izlasku novog materijala?

Sandor: Ima.
Mammut: Ima.
Stonesurfer: Nadam se da bismo početkom sljedeće godine mogli početi snimati novi materijal.
Mammut: Ja se isto nadam.
Sandor: To smo rekli i pretprošle godine.
Mammut: Milošću Allahovom uspjet ćemo ovaj put.

Imate iskustva i sa sviranjem u inozemstvu, potpisali ste za stranu booking agenciju, i njemačku nezavisnu etiketu Eternal Sound Records. Što biste još voljeli ostvariti i što imate u planu?

Sandor: Biti bogati.
Stonesurfer: Nismo više pod izdavačkom kućom (ugovor je istekao) i planiramo dalje djelovati kao samostalni bend.
Sandor: Naša želja je snimiti album i svirati čim više.

Da možete promijeniti bilo što na regionalnoj metal sceni, što bi to bilo? Postoji li nešto da vas konkretno smeta?

Stonesurfer: Mene smeta nedostatak festivala i koncerata. Osobito kvalitetnih.

Što poručujete prije vašeg nastupa s NLiVS u Vintageu?

Stonesurfer: Zabavite se, bit će super! 😀
Sandor: Ništa ne obećajemo i možda ni to nećemo biti u stanju izvršiti.
Stonersurfer: Svašta se može dogoditi.
Mammut: Dođite ili nemojte. Na vama je odluka.

Muziku podržava