Intelektiv – stopa piratizacije softwarea u Hrvatskoj je 53%

Muzika.hr
6525

U Zagrebu je održana četvrta konferencija o intelektualnom vlasništvu, Intelektiv, u organizaciji Američke gospodarske komore.

Na konferenciji su sudjelovali predavači i sudionici iz 11 zemalja (iz SAD-a, Francuske, Rumunjske, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova i Turske) koji su se složili da je zaštita intelektualnog vlasništva preduvjet za inovativnost, razvoj poduzetništva, rast gospodarstva i privlačenje stranih ulaganja, te da je percepcija važnosti intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj još uvijek nedovoljna.

“Zaštita intelektualnog vlasništva je bitna radi očuvanja i povećanja radnih mjesta, a piratizacija i krivotvorine štete privredi, državnom proračunu, narušavaju prava potrošača, a često i njihovu sigurnost i zdravlje” kazala je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a.

Muziku podržava

Uz ostale panele, nama je najzanimljiviji onaj vezan za glazbu. Stopa piratizacije softwarea u Hrvatskoj iznosi 53%, a najugroženije su industrije glazbe i filma. Prema informacijama koje je HDS ZAMP prikupio u posljednjih godinu dana, osnovni problem leži u činjenici da smo malo tržište i da stopa internetskog piratstva iznosi 99,9%.

Jedan od problema je niska percepcija društva o nezakonitosti skidanja nelegalnog sadržaja s Interneta, stoga je važno provođenje edukacije o važnosti poštivanja intelektualnog vlasništva na Internetu.

Internet je medij koji nositeljima prava otvara nove mogućnosti ali donosi i opasnosti piratizacije i krivotvorina. Direktor HDS-ZAMP-a, Nenad Marčec napomenuo je da “Hrvatsko društvo skladatelja i ostale glazbene udruge u zemlji aktivno rade na dovođenju velikih međunarodnih servisa i pokretanju sveobuhvatne hrvatske glazbene ponude na Internetu”.

“Zbog piratstva se gubici filmske industrije u svim segmentima distribucije višestruko multipliciraju, te iznose više od milijarde kuna” napomenuo je predsjednik Uprave Blitz Film i Video distribucije, Hrvoje Krstulović. Slobodu korištenja Interneta treba podržati i poticati njegov daljnji razvoj, no svi sudionici smatraju da isti ne smije biti izlika za nelegalno skidanje sadržaja. Niti na drugim tržištima ne postoji idealno rješenje za smanjenje piratizacije – jedan od navedenih primjera je postupak u Francuskoj gdje se pojavljuju upozorenja prema korisnicima da je sadržaj ilegalan.

Konferencijom je zaključeno da je izuzetno bitna međunarodna suradnja institucija za provedbu prava intelektualnog vlasništva, te njihova suradnja s privatnim sektorom. Istaknuta je potreba za podizanjem razine svijesti o poštivanju intelektualnog vlasništva i edukacija javnosti i svih uključenih u proces zaštite.

Muziku podržava