Aretha Louise Franklin bila je više od ‘kraljice soula’. Idol i inspiracija glazbenika svake generacije, prva žena u Rock & roll kući slavnih, borac za ljudska prava i jednakost te feministička ikona.

Odrastanje uz gospel

Rođena 25. ožujka 1942. godine u Memphisu, odmalena je bila okružena glazbom. Njena majka Barbara, koja je preminula kad je Aretha imala deset godina, bila je pjevačica gospela, a njen otac Clarence LaVaugh, poznati baptistički propovjednik, bio je poznat i kao talentiran pjevač.

Njen je glazbeni talent došao do izražaja još u ranim tinejdžerskim godinama kad je nastupala kao pjevačica gospela. Zahvaljujući njenom ocu, 1956. godine za izdavačku kuću J.V.B. Records snimila je prvi album “Songs of Faith”, na kojem su se našle obrade gospel pjesama.

Muziku podržava

Odlazak u New York i zaokret u glazbenom izričaju

Kad je napunila 18 godina, uz očev je pristanak prestala izvoditi gospel i preselila se u New York. Tamo ju je uočio John Hammond, zahvaljujući kojem je potpisala ugovor s izdavačkom kućom Columbia Records, za koju je 1961. godine snimila album “Aretha: With The Ray Bryant Combo”.

Prvi singl, “Today I Sing the Blues”, dospio je na 10. mjesto Billboardove ljestvice i danas se smatra klasikom. Iako su već tada brojni kritičari hvalili njene vokalne sposobnosti, veliku pažnju javnosti dobila je tek nakon što je 1966. godine potpisala ugovor za Atlantic Records. Zahvaljujući producentu Jerryju Wexleru, uspjela je pronaći glazbeni izričaj koji je od nje napokon stvorio pravu zvijezdu. Vratila se svojim blues korijenima i osvojila glazbeni svijet.

Album koji je započeo njen put prema statusu “kraljice soula” bio je “I Never Loved a Man the Way I Love You”. Zauzeo je drugo mjesto na Billboardovoj ljestvici, a singl “Respect”, obrada pjesme koju je izvorno izveo Otis Redding, donio joj je prvu nagradu Grammy.

Četrnaesti studijski album, “Lady Soul”, kojeg je snimila 1968. godine i na kojem su se našli klasici “Chain of Fools” i “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” ostvario je ogroman uspjeh. Baš kao i prethodni album, i ovaj je zauzeo drugo mjesto na Billboardovoj ljestvici najboljih albuma.

Nastup na dodjeli Grammyja i uloga u filmu

Po prvi put je na dodjeli nagrada Grammy nastupala 1971. godine. Izvela je pjesmu “Bridge Over Trouble Water” koju originalno izvode Simon & Garfunkel. Godinu dana kasnije snimila je live album “Amazing Grace”, koji se i danas smatra najprodavanijim gospel albumom.

Osamedesetih je godina snimila svima poznat hit “Sisters Are Doin’ It For Themselves”, zahvaljujući kojem je svoju glazbu približila mlađim generacijama. Za porast njene popularnosti u tom je periodu bila i zaslužna uloga u filmu “The Blues Brothers”, u kojem je izvela “Think”, hit iz 1968. godine.

Predsjedničke inauguracije i humanitarno djelovanje

Iako albumi koje je snimila nadolazećih desetljeća nisu ostvarili velik komercijalan uspjeh, njen status “kraljice soula” ostao je netaknut, što potvrđuje i činjenica da je nastupala na čak tri predsjedničke inauguracijeJimmyja Cartera, Billa Clintona i Baracka Obame.

Tijekom karijere bavila se i humanitarnim radom te je podupirala brojne udruge kao što su Feeding America, MusiCares, Candie’s Foundation i The Rainforest Foundation. Njen posljednji nastup bio je 2017. godine na fondaciji za bitku protiv AIDS-a koju je organizirao Elton John.

Preminula je 16. kolovoza 2018. godine u Detroitu nakon godina borbe s rakom gušterače. Njene pjesme, koje su upisane u povijest soul i R&B glazbe, utjecale su na svaku glazbenu generaciju posljednih nekoliko desetljeća.

Clive Davis, jedan od Arethinih bliskih prijatelja i poznati producent, potvrdio je kako će se u studenom 2018. godine njoj u čast održati veliki koncert u Madison Square Gardenu.

82 Shares
Muziku podržava