IMPALA (radno)

Muzika.hr
13

Iza imena IMPALA krije se udruženje europskih nezavisnih izdavača osnovano 2000. godine i koje broji više od 4 tisuće članova. Svake godine dodjeljuju nagradu za europski nezavisno izdanje godine koja je pandan američkoj nagradi Mercury te potiče glazbeni talent i različitost izdanja europskih nezavisnih diskografa.

Nezavisni diskograf svaki je diskograf u kojem četiri velika diskografa, tzv. ‘major labels’ (Warner Music Group, EMI, Sony Music i Universal Music Group) nemaju većinskog udjela, bilo izravno ili neizravno.

Muziku podržava

Ove se godine nagrada dodjeljuje po peti put, a kako IMPALA obilježava petnaestu godišnjicu postojanja, iznimno će se ove godine uzeti u obzir samo ona izdanja objavljena za nezavisnu diskografsku kuću koja nije osnovana prije 2000. godine.

Da bi izdanje (album ili EP) konkuriralo za nagradu potrebno je ispuniti par uvjeta:
– izdanje mora objaviti hrvatski izvođač za hrvatskog nezavisnog izdavača
– mora biti objavljeno u kalendarskoj godini (između 1. siječnja i 31. prosinca)
– mora biti objavljeno za nezavisnu diskografsku kuću ne stariju od 15 godina
– ne smije biti objavljeno u vlastitom aranžmanu, tzv. ‘samizdat’
– trajanje izdanja nije ograničeno niti je ograničen format (CD, download, vinil…)

Nominacije na razini Europe šalju se do 4. prosinca kada će biti proglašeni finalisti, a potom i najbolji. Selekcija na lokalnoj razini koji prethodi finalnom izboru može biti organizirana po želji: tako će za izbor na razini Hrvatske biti zadužena skupina glazbenih profesionalaca u sastavu (…) koja će odabrati najbolje hrvatsko nezavisno izdanje koje će konkurirati za nagradu najboljeg europskog izdanja ove godine.

S ovih područja Dubioza kolektiv bila je dva puta nominirana za nagradu, a uz njih među nominiranima bili su The Bambi Molesters, Jelena Radan i Nina Romić. Među dobitnicima nagrade su i Adele za “21”, The xx za “Coexist” i Caribou za “Our Love”.

Muziku podržava