Za ovogodišnju, osmu po redu IMPALU, europsku nagradu za najbolji nezavisni album, nominirana su 22 imena iz 19 različitih zemalja koja će se natjecati u spomenutoj kategoriji. Pobjednik/ica će ujedno naslijediti posljednju dobitnicu, kantautoricu Agnes Obel.

Muziku podržava

Abecednim redom, nominirani su sljedeći izvođači, od kojih je redakcija Muzika.hr odabrala “Chui ovu glazbu” grupe Chui i Jazz orkestra HRT-a kao hrvatskog predstavnika za ovu godinu.

Aldous Harding (“Party”)
André Hazes (“Wijzer”)
Cezinando (“Noen Ganger Og Andre”)
Chui i Jazz orkestar HRT-a (“Chui Ovu Glazbu”)
Coez (“Faccio Un Casino”)
D/Troit (“Soul Sound System”)
Fever Ray (“Plunge”)
Gurr (” In My Head”)
Hangszersimogato (“Varazslasok”)
Ibeyi (“Ash”)
Kaukolampi (“1”)
King Krule (“The Ooz”)
Laura Marling (“Semper Femina”)
Loney Dear (“Loney Dear”)
Marko Louis (“Beskraj”)
Millionaire (“Sciencing”)
Orelsan (“La Fête Est Finie”)
Širom (“I Can Be A Clay Snapper”)
Super Besse (“La Nuit”)
Surma (“Antwerpen”)
The xx (“I See You”)
Xoel Lopez (“Sueños y Pan”).

Osim Agnes, neki od prethodnih dobitnika su José Gonzalez, Caribou, Guadalupe Plata, The xx, Adele i Efterklang, dok su od domaćih i regionalnih imena prethodnih godina između ostalog bili nominirani i Dubioza kolektiv, Sara Renar, Lovely Quinces, The Bambi Molesters, Jelena Radan, Nina Romić…

Naziv IMPALA označava udruženje europskih nezavisnih izdavača koje je osnovano u travnju 2000. godine i koje se smatra vodećim u okvirima inovacija i otkrivanja nove glazbe i novih izvođača. IMPALA tako od 2011. godine dodjeljuje nagradu za najbolji europski nezavisni album godine, koji mora biti objavljen pod europskom nezavisnom izdavačkom kućom između siječnja i prosinca.

Najbolji europski nezavisni album bit će poznat do kraja ožujka.

Muziku podržava