Imenovan novi glavni dirigent LSO-a

1095

Londonski Simfonijski Orkestar s velikim veseljem objavljuje da će Valery Gergiev od 1. siječnja 2007. godine biti njihov glavni dirigent. Valery Gergiev je međunarodno poznat kao jedan od istaknutijih glazbenika svoje generacije. Rođen je u Moskvi, a trenutno je glavni umjetnički i generalni direktor Mariinsky teatra u St. Petersburgu, kao i glavni gostujući dirigent Metropolitan Opere iz New Yorka.

On je umjetnički direktor i osnovač St Peterburškog festivala “Stars Of The White Nights” , koji je održava svake godine, Moskovskog Uskršnjeg festivala, i Gergiev festivala Rotterdam, kao i Međunarodnog Mikkeli festivala u Finskoj, na kojima sudjeluju opera, balet i orkestar teatra Mariinsky.

Gergiev će naslijediti Sir Colina Davisa i tako će postati 15 glavni dirigent LSO-a, s ugovorom koji će vrijediti slijedeće 3 godine. Londonski Simfonijski Orkestar i Valery Gergiev prvi put su zajedno surađivali 1988. godine kada je nastupao mladi violinist Vadim Repin kao solist u Violinskom koncertu br. 2 Petra Iliča Čajkovskog i kad je sniman Rahmanjinov koncert br. 2 za piano, s tinejdžerskim pijanistom Evgeny Kissinom. Ovo je ujedno za Gergieva i Kissina bio prvi međunarodni album.

Muziku podržava

Gergiev je nedavno produžio svoj ugovor glavnog gostujućeg dirigenta za Metropolitan Operu (za sezonu 2007.-08.), kao i ugovor za mjesto glazbenog direktora Rotterdamske filharmonije (za sezonu 2007.-08.). U budućnosti njegove aktivnosti uključivat će i obveze vezane uz Mariinsky teatar u dinamičnom periodu kada će originalna zgrada Mariinsky biti preuređena i dok će se graditi novo Mariinsky kazalište, koje će obuhvaćat i povijesnu Mariinsky radionicu koja je izgorjela 2003. godine; njegovo obaveze s Londoskom simfonijom; turneju s Bečkom filharmonijom. Novu produkciju Metropolitan Opere; i rad na njegova 4 međunarodna festivala.

Tijekom 2007. godine Gergiev će obogatiti repertoar LSO-a sa dijelima koja su gotovo nepoznata, ili rijetko izvođena u Londonu. U ožujku će tako predstaviti dijela Stravinskog uključujući kantatu “The King Of The Stars”, a program u svibnju uključuje Šostakovićevu “Age Of Gold Suite” i “Jewish Folk Poetry”. U lipnju će se izvoditi i prvi čin Glinkinog koncerta “Ruslan And Ludmilla”, gdje nastupaju pjevači Mariinsky teatra.

Muziku podržava