“I’m Dreaming” – Randy Newman protiv Republikanaca

466

U pjesmi “I’m Dreaming” legendarni glazbenik je preuzeo ulogu naratora koji, kako kažu njezine riječi, ‘sanja o bijelom predsjedniku/Nekome koga možemo razumijeti/Nekome tko zna od kuda potječemo.’

Pjesma je dostupna za besplatni download, a Randy Newman ohrabruje slušatelje da njome također novčano potpomognu fond United Negro Collegea.Posrijedi je potresna satira koja podsjeća na neke njegove ranije uratke poput pjesama “Rednecks” i “Political Science” u kojima se osvrnuo na rasizam odnosno šovinizam u domovini mu SAD-u, kroz oči manje-nego-pouzdanih pripovjedača – Newman je za portal Slate nedavno izjavio kako pripovijedač u njegovoj novoj pjesmi ‘nema nikakve veze s tim, već da se tu samo radi o nekim mutnim pseudo-znanstvenim teorijama koje njemu bez sumnje zvuče dobro, no da su zapravo gluposti.’

“Pjesma je reakcija na Republikansku stranku, koja je otišla desnije više nego što je ijedna velika stranka otišla u ikojem smjeru za vrijeme mog života. Izgleda da je postala gotovo radikalna stranka. Mržnja i… ne mislim da će potrajati. Takve stvari izgleda da neće prevagnuti” rekao je on.

Muziku podržava

Također je istaknuo da je za pjesmu inspiraciju djelomično pronašao i u rasnoj segregaciji koja se stalno pripisivala Baracku Obami tijekom njegova predsjedanja Sjedinjenim Državama.

“Očito je da se još puno ljudi ne slažu da imaju crnca za predsjednika. Mislim, građanski rat je odavno završio, no još uvijek postoje njegove posljedice koje još nisu raščišćene. Na početku Obamina mandata postojala je takva zagrijanost za to pitanje za koje ne biste mogli misliti da će izazvati takvu strast. Izraz ‘Obamacare’, način na koji se se izgovarao, kao da je bio vještak. Možda sam pretjerano osjetljiv na to pitanje, no zapravo ne razmišljam tako. Postoje krajnosti koje uopće ne bi trebale postojati. Mislio sam da je to bilo pomalo posebno” njegove su završne riječi.

Muziku podržava