I dalje isti trend – pad prodaje CD-a ali i dalje bolji od digitalnog

Muzika.hr - Glasno i jasno!
1585

U 2012. prodaja digitalnog sadržaja (glazba, filmovi i igre) premašila je zaradu od milijardu funti, barem što se tržišta Velike Britanije tiče.

Kako je to skok od 11,4% u odnosu na 2011. godinu, to znači da se danas četvrtina britanskog tržišta zabave nalazi u digitalnom obliku. Prodaja fizičkih medija, poput CD-a, DVD-a, Blu-Ray diskova i računalnih igrica pala je za 17,6%, no oni i dalje čine većinu ponude.

Sami albumi, prema brojkama Britanske fonografske industrije (BPI), pali su za 11,2 posto: prodaja CD-a pala je za 20%, dok su oni digitalni narasli za 14,8%. Prevedeno u brojke, u Velikoj Britaniji prošle se godine prodalo nešto više od 69 milijuna fizičkih, te oko 30 milijuna digitalnih albuma.

Muziku podržava

Tri najprodavanija albuma djela su domaćih snaga: prvo mjesto zauzela je Emeli Sande s albumom “Our Version of Events” (oko 1,4 milijuna primjeraka), a nakon nje slijede Adele i Ed Sheeran s albumima “21” i “+”. Adelin “21”, objavljen 2011. godine, do sada je prodan u 4,6 milijuna primjeraka te je tako postao četvrti najprodavaniji britanski album svih vremena.

Nije loša bila godina ni za singlove. Porast prodaje od 6% donio je sveukupnu brojku od 188,6 milijuna prodanih singlova od čega je ogromna većina – 99,6% – bila u digitalnom obliku.

Predsjednik uprave BPI-a, Geoff Taylor, kaže kako je 2012. unatoč padu prodaje albuma bila ohrabrujuća: “Vidljiv je porast digitalnog tržišta, singlovi su postavili novi rekord, a fanovi preko streama slušaju milijarde pjesama. Kvaliteta naše glazbe daje potencijal za daljnji rast i učvršćivanje pozicije na globalnom tržištu.”

Deset najprodavanijih albuma u Britaniji u 2012. godini:
1. Emeli Sande – Our Version Of Events
2. Adele – 21
3. Ed Sheeran – +
4. Lana Del Rey – Born To Die
5. One Direction – Take Me Home
6. Mumford & Sons – Babel
7. Olly Murs – Right Place Right Time
8. Michael Buble – Christmas
9. Coldplay – Mylo Oxloto
10. Rihanna – Unapologetic

Muziku podržava
Stisni