Koncerti su super. Oslobađaju te stresa nakon napornog tjedna (dana), družiš se s prijateljima u mraku i buci, tu i tamo sretneš bivšeg (i dalje je mrak i buka pa se možeš praviti da ga nisi vidjela), a ponekad poslušaš i neki dobar bend. Kako si uopće došla na koncert, koje si prepreke trebala preskočiti i kako samo s dvije modrice doći nazad doma? E to je već skill – zato imam 8 savjeta za tebe kako preživjeti koncert “like a lady”.

1Što obući (i zašto je “nemam ništa u ormaru” jako dobra situacija)

Svi dobro znamo da su vrata kluba tajni portal i da te samo nekoliko centimetara dijeli od izmjene sva četiri godišnja doba (pogotovo ako ideš na koncert zimi). “Obuci se slojevito” ne pali jer ćeš ostatak večeri svakih deset minuta u torbu gurati još jedan komad skinute odjeće – zaboravi na to kao što si ‘zaboravila’ čestitati rođendan bivšem. Nemaš ništa u ormaru za obući? Osim što lažeš, to je u ovom slučaju savršeno. Za koncert obuci nešto lagano, a onda nađi najveću bundu (lažnu naravno) i obuci je na to. Usput ćeš si olakšati i pakao zvan garderoba jer ćeš svoju “jaknu” prepoznati s drugog kraja dvorane.

2Samo mi (ne)stani na prste

Što na noge? Tenisice ne (imaš bundu, kak misliš da će to izgledati? Nisi Beyonce.), čizme su ti najbolje prijateljice u ovoj situaciji. Sve ostalo ne dolazi u obzir. Ako na koncertu vidiš ženu u sandalama ili laganim cipelama bilo kakve vrste, divi joj se jer to je jedna hrabra žena. Ili je upravo došla s eskpedicije sa Sjevernog pola pa je izgubila osjet u stopalima i nije bed ako joj staneš na prste (ne ti, Dečak) jer što je nečijih 90 kila naspram sjevernopolskih minus tisuću milijuna. Dakle, hrabra je. Ti nisi hrabra i nemoj nositi lagane cipele.

3“Natural look” u teoriji, “Smokey eye ti ima smokey eye” u praksi

Uvijek prvo kreneš sa stavom da je najbolje uopće ne trošiti puno vremena na make up jer a) na koncertu je mračno, b) već prvi zapuh tropske klime nakon prolaska tajnog portala će ti otopiti pola tvog remek djela, c) ova maskara koju imaš nije vodootporna i što ako te neka pjesma dirne? Četrdeset pet minuta kasnije mogla bi bez problema proći kroz tajni portal Met Gale i nitko ne bi skužio da si uljez. Nema tu nekog savjeta, radi što moraš, izlij fiksator na lice i nadaj se najboljem.

4Uvijek postoji manja torba

Prvi korak: u torbu stavi sve što ti treba. Drugi korak: uzmi drugu, manju torbu i sve ono što si stavila u džepove od bunde stavi u tu torbu. Treći korak: ostavi veliku torbu doma jer se ne seliš, nego ideš na koncert. Što ti stvarno treba na koncertu? Osim očitog svetog trojstva mobitel-novčanik-ključevi, okej su maramice, labelo i žvake. Sve ostalo ti NE TREBA. Želiš li da onaj ljubazni zaštitar na ulazu zaista vidi te tri različite kreme za ruke, kutiju tampona, dezić, torbicu u torbici torbice punu kozmetike, lajnu od psa kojeg si šetala prije izlaska, iskorištene maramice, napola pojedene čokoladice i ostale stvari koje ti “fakat jako trebaju jer nikad ne znaš”? Nisi Mary Poppins.

5Dolazak na ratište

Došla si, prošla tajni portal i ušla u tropsku klimu. Ostavljaš bundu u garderobi i osoblje garderobe te pomalo mrzi jer ne može na tvoju vješalicu staviti još neku jaknu i na taj način prevariti koncertni svemir. Nije te briga jer si već na putu prema WC-u. Zašto, pa nisi još ništa ni naručila? Zato jer si inteligentno biće i znaš da je ovo jedna od dvije prilike da u tom istom WC-u ne provedeš pola večeri pa si se čuvala do ovog trenutka. To je ujedno i jedini trenutak kada WC ne izgleda kao novoiskopani rovovi trećeg svjetskog rata i još ima papira.

Drugi savršeni trenutak je onaj kada bend svira svoj najveći hit. S prvim taktovima kreni prema WC-u i dok svi ostali trčući zakopčavaju hlače da ne propuste “onu najbolju”, ti ulaziš u prazan toalet. Nije bitno što ćeš propustiti pjesmu koja već svima izlazi van na uši, a i vrlo vjerojatno ćeš se vratiti već na prvi refren jer u WC-u nije bilo nikoga i oborila si vlastiti rekord u brzom pišanju.

6Štaš pop’t?

Obično na koncertima pića poslužuju u onim velikim, plastičnim čašama koje se u 99% slučajeva kad-tad nagnu i proliju dio sadržaja po tebi i tvojoj “ovo je jedino što sam našla u ormaru” odjeći. Želiš li u tom trenutku (i svakom sljedećem do kraja večeri) smrditi na pivu? I mislila sam. Naruči gin-tonik. Osim što je in, dobar je i fin (slučajna rima).

7Tonac ti je prijatelj

Iako ekipa u prvim redovima izgleda kao da je u ekstazi i zabavljaju se najbolje na svijetu, vrlo vjerojatno su samo zaslijepljeni reflektorima pa bulje u prazno i tu i tamo se pokušaju u plesnom klinču s ogradom pomaknuti da im ne utrne još neki dio tijela. A gdje si ti? Ti si kod tonca jer znaš da je tamo najbolji zvuk, a i dobar je s tipkama, a tebi je upravo crknula mašina za veš. Dvije muhe jednim udarcem, bam. (Plus, tu je vrlo mala vjerojatnost da će ti nečiji lakat završiti u rebrima.)

via GIPHY

8Ne deri se, nisi na koncertu pneumatskih bušilica

A i nije damski. Ako su ti svi ovi savjeti do sada bili “blablabla pričaš bezveze”, evo jedan stvarno koristan – ako baš želiš (nemoj) i baš jako moraš (ne moraš stvarno) s frendovima podijeliti nešto užasno bitno (nije bitno) za vrijeme koncerta, ne moraš vikati. Osim što te ta osoba vjerojatno neće ni tada čuti i osim što će te vjerojatno umjesto nje čuti svi ostali koji žele slušati koncert, postoji velika šansa da taman kad kažeš kako je “ona kuja opet flertala s njim” pjesma završi i pola kluba bude upućeno u tvoje ljubavne jade. A sad savjet: osoba kojoj želiš reći tu nepotrebnu informaciju samo mora staviti prst na uho, a ti onda normalnim glasom možeš reći sve što ti je na duši. Sad izvadi prst iz uha jer da to isprobaš moraš biti u buci. I nema na čemu.

Fast forward na next morning

Zabavila si se, poslušala dio koncerta, propričala ostatak, otkrila da ti je gin-tonik najdraže piće ikad i odjednom se budiš. Jutro je, ustaješ i momentalno trijezniš jer si upravo ugledala obris svog lica na toj novoj svilenoj jastučnici (da si ostala na “natural looku” to se ne bi dogodilo, to i sama znaš). Zašto nisi skinula šminku i očistila lice? Osim što je odgovor “gin-tonik”, imam još jedan mogući – nisi imala Foreo Luna Mini 2, revolucionarni silikonski aparat za čišćenje, poznat i kao “tvoj novi najbolji prijatelj”.

No vrijeme je darivanja, i osim što smo ti upravo darovali 8 savjeta kako preživjeti koncerte u girl power verziji, poklonit ćemo ti i jedan Foreo Luna Mini 2 čistač lica. Gdje, kako, želiš to sad ODMA SAD? Na Instagramu. I požuri, možeš ga osvojiti samo danas.

A post shared by Muzika.hr (@muzikahr) on