HMV jači u prodaji muzike na vinilima i CD-u od Amazona

1370

Sudeći po posljednjim vijestima, ekspresan povratak Britanaca kupnji muzike u fizičkom obliku urodio je plodom.

Naime, HMV je preoteo internetskom divu Amazon primat najvećeg britanskog lanca distribucije muzičkih i multimedijalnih izdanja.

Čelnici tvrtke, koja je svoje poslovanje započela na poznatoj londonskoj ulici Oxford Street još 1921. kao brend His Master’s Voice, a u stečaj otišla prije dvije godine, zbog konstantnog pada prodaje muzike u fizičkom obliku, skupih režijskih troškova i nagomilanih dugova, za ključ takvog uspjeha navode kontinuirani oporavak popularnosti vinilnih ploča.

Muziku podržava

Kako navodi list The Telegraph, prodaja vinilnih izdanja ostvarena u trgovinama HMV-a prošle je godine porasla za 170 posto u odnosu na godinu prije, a približno jednaki uspjeh imala je i prodaja CD-a i DVD-a. Naime, jedan od ukupno tri CD-a ili DVD-a prodanih tijekom dva tjedna prije Božića na području cijele Velike Britanije kupljeno je u trgovinama HMV-a.

“HMV je polučio još više uspjeha na tržištu u godini u kojoj su velika nova filmska ostvarenja bila rijetka te u kojoj je uspjelo vrlo malo albuma velikih izvođača. Već sada kada uzmemo u obzir nova izdanja planirana za 2015., očekujemo da ćemo generalno imati porast ukupne prodaje DVD-a i Blu-raya, kao i kontinuirani porast prodaje fizičkih muzičkih izdanja te da će se oporavak vinila nastaviti i dalje” rekao je Paul McGowan, čelnik malo poznate tvrtke specijalizirane za restrukturiranje Hilco, a koja je spasila poslovanje HMV-a.

McGowan je ranije izjavio da su i nastupi izvođača uživo u njihovim trgovinama, a koje ne mogu organizirati internetski lanci, također odigrali važnu ulogu u ponovnom uzletu HMV-a: “Diskografske kuće žele nekoga tko je industriji relevantan… A mi možemo pridobiti bend od mjesta broj pet do mjesta broj jedan na top ljestvici da održi koncert upravo u našim trgovinama.”

Ukupan promet ostvaren u trgovinama HMV-a tijekom 2014. iznosio je 365.7 milijuna funti.

Muziku podržava