Na današnji dan, 4. rujna 1982., u Zagrebu je održan prvi od dva dana Heavy Metal Festivala na kojem su nastupili Motörhead, Ian Gillan, Uriah Heep, talijanski progresivni rockeri PFM, Atomic Roosters i drugi.

Izvješća iz tog vremena ograničena su uglavnom na časopis Džuboks (broj 149. od 10 rujna 1982.) u kojem se moglo pročitati da je cijena ulaznice po večeri iznosila 500 dinara. Teško je taj iznos precizno pretvoriti u kune, ali 500 dinara je u rujnu 1982. vrijedilo oko 50 dolara, a 50 dolara je tada imalo kupovnu moć kao danas 128 dolara. Iz tog je razloga Dom sportova obje večeri bio poluprazan (sveukupno se skupilo oko 12 tisuća posjetitelja), pa se zaključilo da je ‘šteta što Kongres nije održan na stadionu u Kranjčevićevoj jer je vrijeme bilo izvanredno povoljno’.

Muziku podržava

Na svom prvom gostovanju u Zagrebu Motörhead su s novim gitaristom Brianom Robertsonom opravdali titulu zvijezda prve večeri, ali daleko su zaostali iza Uriah Heep i Gillana. Lemmy je, pak, bio glavni na ‘Kongresu’: malo je razgledavao okolo što ima, malo se upucavao curama, šetao okolo i s kapom ‘vatropirca’ pozirao fotografima, a onda otišao piti s Gillanom.

Gillan je druge večeri publiku pokušao zainteresirati svojim solo pjesmama, a kada je naišao na mlaku reakciju okrenuo je ploču prvo s “Black Night” (nakon čega je popustila ograda pod navalom oduševljene publike), a onda na posljednjem bisu sa “Smoke on the Water”. Treba spomenuti i da je Gillanov basist bio John McCoy, publici tada znatno poznatiji kao producent Riblje čorbe (“Mrtva priroda”, “Buvlja pijaca”, Istina”…).

Uriah Heep promovirali su aktualni album “Abominog” u novoj postavi sa starim njuškama Mickom Boxom i Leeom Kerslakeom, te novim pjevačem Peterom Goalbyjem za kojeg su napisali da ima istu boju glasa kao David Byron.ö

Muziku podržava