HDS-ZAMP dijeli 900.000 kuna za nezavisnu glazbu

Muzika.hr
1276

Hrvatsko društvo skladatelja ponovno će, putem natječaja, sufinancirati nezavisne glazbene projekte s oko 900.000 kuna prikupljenih od službe ZAMP.

Od samog utemeljenja, HDS svojom aktivnošću i projektima potiče stvaralaštvo na svim područjima glazbenog izražaja. Od promjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, HDS je dobio mogućnost u još većem obimu podržati i poduprijeti raznolikost kulturnog stvaralaštva i time u punoj mjeri primijeniti i provesti zakon temeljem kojeg se 30% sredstava prikupljenih u sustavu privatnog kopiranja izdvaja upravo u Fond za poticanje raznolikosti kulturnog stvaralaštva.

2009. godini počeli su financijski podržavati nezavisne projekte, pa je tako u prvoj godini putem natječaja 21 projekt poduprt s pola milijuna kuna, da bi se već 2010. iznos dotiranih sredstava popeo na gotovo 900.000 kuna.

Muziku podržava

U 2011. prikupljena sredstva iznose 900.163,97 kuna, te će se iznos u cijelosti koristiti za potporu nezavisnih glazbenih projekata u tri natječaja.

Prvi ‘BTL Natječaj’ otvoren je do 18. studenog. Fond sredstava prikupljenih od naknada za prazne medije i uređaje za snimanje iznosi 500.000 kuna, a namijenjen je stimulaciji glazbenih manifestacija i glazbenom stvaralaštvu s područja popularne, zabavne glazbe.

Natječaj ‘Tradicional’ za projekte tradicijske glazbe vrijedan 312.163,97 kuna bit će objavljen 14. studenog. Natječaj je omogućen izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnom pravu, na način da je preusmjeren tok novca kojeg prikuplja HDS-ZAMP za izvedbe i emitiranja tradicijske glazbe (izvorne narodne i ostale glazbe koja nema autora) tako da se više ne uplaćuje u državni proračun, već ga HDS-ZAMP može direktno proslijediti umjetnicima i udrugama koji se bave tom vrstom glazbe

Natječaj Fonda ‘Rudolf i Margita Matz’ bit će objavljen 9. siječnja 2012., a namijenjen je skladateljima do 30 godina za čije projekte i stipendiranje je izdvojeno 88.000 kuna. Fond Matz financiran je od naknada za autorska prava Rudolfa Matza koja su supružnici oporučno ostavili HDS-u uz obvezu da se sredstva koriste za pomoć hrvatskim skladateljima.

Sva tri natječaja mogu se naći na službenoj stranici HDS-a, ili u tajništvu te udruge u Zagrebu (Berislavićeva 9).

Muziku podržava