GusGus: “Slijedi svoj instinkt i riskiraj”

Muzika.hr
1552

Islandski bend, originalno nastao prije punih sedamnaest godina za vrijeme britanske ekspanzije trip-hopa i bendova poput Masive Attack, Portisheada i Lamba.

S osam studijskih albuma i preko pola milijuna prodanih ploča, GusGus
se tijekom godina dokazao kao jedan od najpoznatijih izvođača plesne
elektronike.

Njihova glazba u počecima je bila pod snažnim utjecajima trip-hopa, koji je s vremenom oslabio i okrenuo se klupskoj techno glazbi s euforičnim pop senzibilitetom očaravajućih emocija i energije. Remiksirali su neke od najvećih imena elektronske glazbe kao što su Bjork, Depeche Mode, Sigur Ros i Moloko. Kroz godine je GusGus imao razne izmjene članova, koje su utjecale i na izmjenu zvuka, a okosnicu danas čine President Bongo, Biggi Veira i Daniel August Haraldsson. Kreativan je trojac prošle godine izdao svoj osmi album “Arabian Horse” na njemačkom Kompakt labelu, na kojem su zabilježili sat vremena briljantno izvedene glazbe. Njime su Islanđani pokazali da, dok smo se možda namrštili na njihove vulkanske pokušaje ometanja europskog zračnog prostora, mogu svojom glazbom preuzeti svaki svjetski klub koji požele.Uoči nastupa 20. srpnja na Hartera8 festivalu, popričali smo sa samozatajnim Danielom Augustom Haraldssonom oko njihovog novog albuma i kreativnosti koja se krije iza njega.

S novim albumom “Arabian Horse” uspjeli ste spojiti svoj ka technu orijentiran zvuk s euforičnim pop senzibilitetom prvih GusGus albuma, kao što je “Polydistortion”. Što je bilo potrebno za evoluciju zvuka s kojim je GusGus pokazao svoj puni kapacitet i pokazao puni potencijal?
Na ovom albumu radili smo iz dva potpuno odvojena studija. Također smo uključili i nekoliko putovanja na različite lokacije, nekoliko ljetnih vikendica u kojima smo se posvetili pisanju glazbe. Jedna od destinacija bila je i Torshavn na Farskim otocima. Sa svim tim različitim lokacijama i okruženjima uspjeli smo napraviti album.

Muziku podržava

Kroz petnaestak godina, koliko je GusGus prisutan na glazbenoj sceni, imali ste mnogo promjena i fluktuacija. Što mislite, što je presudno za umjetnika ne samo da uspije, već da se trajno održi i kontinuirano raste?
Najbitnije je slijediti svoj instinkt i imati vjeru u sebe. Ne bježati od nesigurnosti, već riskirati i uvijek biti znatiželjan. Kada su s vremenom stvari krenule negativno, mi smo jednostavno okrenuli energiju ka onome što volimo najviše, a to je raditi glazbu.

Što mislite o današnjoj situaciji u glazbi?
Danas svatko može raditi glazbu ali malo toga se promijenilo. Proporcionalno iznos talenta i dobre glazbe isti je kao što je bio nekada. Jedino što je velika količina svestrane glazbe stvorila jest šareni krajolik za slušatelje.

Kako se grad u kojem živite, Reykjavík, reflektira na vaš zvuk?
Reykjavík je odličan grad sa mnogo pozitivnih vibracija koje se rezoniraju na naše živote, odluke i na sve što radimo. Uključujući i glazbu.

Imate li želju surađivati s nekim u budućnosti?
Nemamo nikoga posebno na umu za buduću suradnju. Ako nam netko dođe i donosi glazbene darove, otvoreno ćemo ih primiti.

Možete li zamisliti u kojem će pravcu ubuduće krenuti zvuk GusGusa?
Iskreno
– ne znam. Nastavit ćemo nadograđivati već postojeći zvuk GusGusa
istraživanjem novih tekstura i atmosfera i vidjeti kuda će nas to
odvesti.

Razgovarao: Matija Vojvodić

Muziku podržava