Pearl Jam ovih je dana predstavio dokumentarni film “Let’s Play Two” i njegov prateći soundtrack. Danas se o grunge glazbi i pokretu zna gotovo sve, ali početkom devedesetih kada se pojavio kao novi glazbeni žanr, otvorio se prostor za jednu od simpatičnih podvala.

U studenom 1992. velike novine The New York Times objavile su članak o novom žanru koji dolazi iz Seattlea i predvode ga Nirvana, Soundgarden, Mudhoney i drugi bendovi. Istražili su povijest i evoluciju grungea, ali se raspisali i o stilu koji su izvođači i fanovi njegovali. Uz priču kako su pokidane hlače i majice uz koje su prva asocijacija drvosječe simbol otpora protiv taštih, šarenih i svjetlucavih osamdesetih, The Times je ponosno objavio da ‘Grungeri’ – kao i svaka supkultura – imaju svoj sleng, svoj jezik i svoje izraze.

Muziku podržava

Objavili su Lexicon of Grunge, svojevrsni rječnik grunge izraza pa su čitatelji mogli naučiti da su ‘wack slacks’ stare, otrcane i pokidane traperice, da je ‘swingin’ on the flippity-flop’ druženje, da se ostajanje kod kuće petkom ili subotom navečer kaže ‘bound-and-hagged’, da je ‘lamestain’ osoba koja nije cool, a kada se napijete onda ste ‘bloated’ ili ‘big bag of bloatation’.

Neka tri mjeseca kasnije, mali časopis iz Chicaga po imenu The Baffler objavio je istinu iza grunge rječnika. U pripremi priče novinar The Timesa nazvao je izdavačku kuću Sub Pop Records sa sjedištem u Seattleu. Javila mu se 25-godišnja Megan Jasper, zaposlena ondje na recepciji. Kako ju je novinar ‘davio’ pitanjima i uporno pritiskao želeći doznati postoji li neki sleng među grungerima u Seattleu, Megan je – da ga skine s dnevnog reda – odlučila na licu mjesta izmisliti par izraza.

Izrazi su tako završili u uglednim novinama koje dugo vremena nisu vjerovale da su nasamarene. Štoviše, mislili su da je tekst The Bafflera podvala. Kada su napokon prihvatili činjenicu da grunge rječnik ne postoji, podvalu su nazvali iritantnom.

Grunge izrazi nikada nisu zaživjeli, ali članovi benda Mudhoney znali su ih satirično koristiti u nekim svojim intervjuima.

Muziku podržava
Stisni