Gretta pobjednik Karlovačko RockOffa 2015.

1566

Sinoćnje finale Karlovačko RockOffa predstavilo je pet najboljih bendova koji su prema odabiru žirija od njih 200 dobili priliku zasvirati u samoj završnici natjecanja.

Pred punim Katranom nastupili su Barbari, Gretta, Judette, The Hunting Dogs i Ante Cash.Svaki izvođač predstavio se u svome najboljem svijetlu, a nijanse su odlučivale o tome tko će biti pobjednik. Prvi su na binu izašli The Hunting Dogs. Njihov sound bio je upotpunjen raznim instrumentima i prerađivanjem zvuka na licu mjesta zahvaljujući različitim looperima i synthovima. Teško se oteti dojmu da ovakve pojave na domaćoj sceni skoro pa nema jer je njihova glazba jedinstvena i u njoj se može osjetiti utjecaj Massive Attacka i Bjork, a s obzirom da su se Marco i Alba upoznali na jazz akademiji u njihovim skladbama ne izostaje niti jazz utjecaja.

Nakon njih na scenu je došao Ante Cash koji je s bendom odsvirao “Vakulu”, “Milenu”, “Danke Deutschland”, “Kreten” i “Baladu o Romanu Polanskom”, a također je izveo i novu pjesmu “K+”. Cashov nastup naslanja se na rad njegovog Zebraxa, a izlet u žešće glazbene vode odgovara mu sasvim solidno. Humoristične situacije koje su protkane u njegovim pjesmama sa zajebantskim stavom u kombinaciji čine Casha zanimljivijom pojavom na našoj sceni. Iako je bend s kojim nastupa friško formiran, možda bi trebao razmisliti o ponovnom snimanju čitave ploče s bendom jer se osjeti da tako najbolje diše.

Muziku podržava

Bend Judette predvođen Leom Radolfi ponudio je publici jedan pop rock zvuk. Judette je prije godinu dana privukao pažnju šireg slušateljstva singolm “Volim te”. Njihov live nastup uspjeva u određenoj mjeri prenijeti energiju koja se osjeti na studijskim izdanjima. Bend je pokazao da ima podosta potencijala ozbiljnije zauzeti mainstream prostor svojim pjesmama, a vrijeme će pokazati hoće li im to uspjeti poći za rukom.

Nastup Barbara donio je podosta sirov rock and roll zvuk. Bend na čijem se čelu ističe karizmatična Barbara Munjas djelovao je samouvjereno i na nekoliko trenutaka sve je izgledalo da bi pobjeda mogla biti njihova. Stvar kod ovakvoga benda je što studijska izdanja mogu ostaviti slušatelja mlakim bez ikakve reakcije ili potrebe da se veže za bend, no kada se uzme u obzir njihov live nastup, radi se o sasvim drugoj priči. Upečatljiva je bila njihova numera “Mjesečina” u kojoj je Barbara, kako je to izgledalo, najviše uživala.

Posljednji nastup bio je rezerviran za Grettu. Nakon 10 godina na sceni i 3 albuma iza sebe, Gretta je došla do šireg slušateljstva. Nevjerojatno je koliko se “Malena”, koja je nastala u suradnji s Martinom Geber-Geby iz Vikend Revolucije, zadržala visoko na domaćim glazbenim ljestvicama. Ona je također sinoć izvedena, a publika je blagonaklono gledala na izvedbu pjesme. Možda ne postoji siguran recept za stvaranje hita, ali izlaženje iz vlastite zone zvukovnog komfora dala je Gretti jedan vjetar u leđa.

Nakon što su svi bendovi odsvirali svoj set, na pozornicu je izašla Strava škola iz Sarajeva i u polusatnom nastupu predstavila se zagrebačkoj publici u vrlo lijepom svjetlu. Potom je došao red na proglašenje pobjednika.

Nagradu za najemitiraniju pjesmu dobio je singl “Vakula” Ante Casha, Barbari su osvojili nagradu HGU-a za najbolju izvedbu, Judette za najbolju autorsku pjesmu, The Hunting Dogs nagradu HDS-a i Muzika.hr za glazbenu inovativnost, a ona glavna nagrada pripala je Gretti.

Može se reći da je to na neki način bilo i očekivano. Siguran i čvrst nastup te godine iskustva kumovale su da Gretta prestigne Barbare, koji su prema mišljenju potpisnika ovih redova za nijansu bili uvjerljiviji. Daleko od toga da nagrada Grette nije zaslužena, baš naprotiv, bend je godinama rastao, razvijao se i tražio svoju nišu na sceni. Slušajući njihove skladbe i albume može se reći da Gretta bez problema može pokoriti eter i imati dovoljno jak singl koji je prepoznat od šireg slušateljstva, a RockOff im je bio samo jedan dodatan push da to u potpunosti realiziraju.

Završnica RockOffa bila je na visokoj razini. Ako iduće godine novo izdanje RockOffa bude jednako dobro, za mnoge bendove postoji nada da ih upravo ovakva jedna mašinerija izvuče iz mraka i postavi ih na svjetlo scene kojoj zaista pripadaju.

.

Muziku podržava