Gregor S. – demo scena… dvije godine kasnije

4913

Nakon dvogodišnje pauze, na domaću demo scenu ponovno se vraćaju Gregor S.

Priča o Gregoru S. počinje prije desetak godina u Jastrebarskom kada su Vedran i Gordan svirali u svojim osnovnoškolskim bendovima. Kao i mnogi drugi takvi bendovi, raspali su se, a njih dvojica, zaključivši da imaju zajedničke interese osnivaju novi bend. Taj bend svirao je prerade, prvenstveno Black Sabbath, te također nije dugo trajao.

Dečki su nastavili kao duo na akustičnim gitarama i počeli su skladati vlastite skladbe.Markirajući iz srednje, Vedran je upoznao bubnjara Matiju i s njim razgovarao o mnogim glazbenim temama. Saznavši da se u njihovoj školi priprema koncert, odlučili su skupiti cijeli bend i svirati tamo. Pronašli su basista Ognjena, pozvali su starog prijatelja Gordana i pod imenom B.B.K. odsvirali taj koncert bez ijedne probe prije nastupa. Danas se više nitko ne sjeća odakle im to ime i što je trebalo značiti, ali svi su se složili da ga treba mijenjati.

Kako to obično biva, nakon vikend opijanja, ‘brainstorming’ najbolje radi i dečki su došli do novog imena prema Kafkinom liku iz pripovijetke “Preobrazba”. Otriježnjenje je došlo ubrzo kada su shvatili da već nekoliko bendova ima isto ime, zbog čega su ga jednostavno skratili u Gregor S.

Krajem 2005. bend slaže svoj prvi demo. Zbog različitih problema tijekom snimanja zbog čega je i sama snimka ispala nezadovoljavajuće kvalitete, bend odlučuje otići na odmor koji je trajao godinu dana. U to vrijeme, svatko je radio na svojim projektima, te su povremeno razmišljali o Gregoru S.

Muziku podržava

Pauza je utjecala i na postavujer je Ognjen odlučio otići iz benda što ostatak nije pokolebalo jer su nastavili kao trojac. Novi materijal krenuli su raditi 2007.godine. To je bio i odličan poticaj za svirke, a najviše ih se moglo čuti u Zagrebu i okolici, te na pojedinim festivalima.

Uskoro je uslijedilo veliko prijateljstvo s bendom Nerd Smile s kojim je Gregor S. često svirao, pa se trojac ponovno pretvorio u četverac dolaskom Vinka. Tada su imali zapaženu svirku na Art&Music festivalu u Puli, a prije toga smo i mi razgovarali s njima.

Krajem 2009. uslijedila je nova pauza u stvaralaštvu benda. Ovog puta krive su poslovne i studentske obaveze članova benda. To stanje je trajalo do prije nekoliko mjeseci, kada se bend ponovno okupio i počeo svirati u formaciji Gordan Š. na gitari i vokalu, Vedran F. na gitari i mandolini, Vinko B. na bas-gitari i Matija S. na bubnjevima i perkusijama.

Njihov zvuk klasičan je post-punk, vrlo plesnih ritmova i zanimljivih tekstova. Uzori su im raznoliki, od ranih post-punkera do milenijskog indie vala, a baš tako i zvuče, moderno s jakim retro štihom. Pjevaju na hrvatskom jeziku što bi moglo biti i ključno za njihov uspjeh nakon dvogodišnje pauze.

Budući da su se vratili odlučniji nego ikada u namjeri da obilježe glazbenu scenu, povećali su i broj svirki. Stoga pogledajte repertoar vašeg obližnjeg kluba jer možda Gregor S. svira baš u njemu. Sudeći po onome što su dosad objavili na svojim profilima diljem društvenih mreža čini se da je dobra zabava zagarantirana.

Gregor S. potražite na Facebooku i MySpaceu.

Muziku podržava