Američki predsjednik Donald Trump omražena je osoba diljem svijeta, a mnogi glazbenici ne kriju prijezir prema njegovoj politici, koja odnedavno, među brojnim skandalima, prakticira odvajanje maloljetne djece imigranata od njihovih roditelja koje pak drže zatočene u često nehumanim uvjetima. Tako je i Roger Waters na zagrebačkom koncertu izvrijeđao Trumpa velikim transparentima u kojima ga naziva ni manje ni više nego svinjom.

"Trump je svinja." -@rogerwaters #qotd © @alpner_photo

A post shared by Marko Alpner (@marko_alpner) on

Povodom posjete Donalda Trumpa Velikoj Britaniji idućeg mjeseca, nezadovoljni Britanci  pokrenuli su digitalnu protestnu kampanju čiji je cilj da klasik Green Daya “American Idiot” dovedu do prvog mjesta na ljestvicama ususret njegovom dolasku. Britanci su na ovaj način prosvjedovali i prije te su na prva mjesta ljestvica doveli Rage Against the Machine i Sex Pistolse.

Pjesma s istoimenog albuma napisana je 2004. godine kao kritika američke invazije na Irak i poteza tadašnjeg predsjednika Busha. Da stvar bude smješnija, Trump je navodno uživao u Green Day mjuziklu na Broadwayu nazvanom po istoimenom albumu te je 2010. izjavio da je predstava bila fantastična.

Glavni moto kampanje je “Make American Idiot Great Again”, a broj preuzimanja pjesme vrtoglavo raste već danima – protivnici Trumpa i njegove politike navelike koriste streaming i digitalne servise kako bi pjesma dosegnula mjesto prvoga singla u Velikoj Britanji. Kampanja za sada ide po planu, a na Britanskom Amazonu “American Idiot” postala je najprodavanija pjesma.

Navodno će Trump posebno izbjegavati London gdje ga među gomilom ljutih prosvjednika očekuje i veliki balon koji ga prikazuje kao bebu u peleni koji će se vioriti iznad neba Londona, a dozvolu za to je dao sam Londonski gradonačelnik, Saddiq Khan.

73 Shares
Muziku podržava