Grad Zagreb odgovorio na optužbe ‘urbanih’

1341

U petak 16. veljače je u zagrebačkom Uredu za kulturu održana press konferencija na kojoj su gradski čelnici zaduženi za kulturu Grada Zagreba odlučili odgovoriti na ‘optužbe’, iznesene dva dana prije, kako nisu odobrili nikakva financijska sredstva za urbanu kulturu udrugama i organizacijama: Udruženje za razvoj kulture (URK), BLOK, Savez udruga Klubtura, Multimedijalni institut i Platforma 9,81. Na presici su brojna sporna pitanja dobila svoje odgovore, ali je i mnogo toga ostalo nerazriješeno…

Naime Vijeće za urbanu kulturu i kulturu mladih Grada Zagreba zaista nije odobrilo sredstva trima od gore spomenutih, dok je udruga BLOK dobila 50.000,00 kuna (godinu prije 160.000,00 kuna), a Multimedijalni institut 30.000,00 kuna (godinu prije 150.000,00 kuna).

Tu činjenicu opravdavaju s loše napisanim prijavljenim programima od strane udruga i organizacija. Međutim, to ne znači da sve te udruge nisu dobile nikakva finacijska sredstva od Grada, jer Vijeće za urbanu kulturu i kulturu mladih nije jedino vršilo raspodjelu novčanog kolača Grada Zagreba namijenjenog za programe javnih potreba u kulturi za 2007. godinu I tu nastaje cijela zbrka i zbunjućuja situacija.

Muziku podržava

Ovdje većini najzanimljivija udruga – Udruženje za razvoj kulture (URK), koje vodi klub Močvara, dobilo je 35.000,00 za filmsku projekciju, 40.000,00 za likovnu djelatnost, te 50.000,00 kuna za međunarodnu kulturnu suradnju, znači ukupno 125.000,00 kuna za ta tri programa. Zanimljivo je da URK za međunarodnu kulturnu suradnju nije niti apliciralo program nego im je na presici saopćeno da su dobili sredstava i od tog Vijeća, što nam je potvrdio i Kornel Šeper iz URK-a.

Bitno je za napomenuti, a to je ono što sve zbunjuje, da jedna udruga može prijaviti nekoliko programa, i onda Vijeće za određeni program ocjenjuje koliko je isti kvalitetan i kolika će se finacijska sredstva dodijeliti dotičnoj udruzi, i hoće li uopće. “Često su opterećeni retorikom ili je pak promijenjena prva strana, a sve je ostalo kopirano, tako da stvarni kulturni proizvod nije vidljiv”, objasnio je Ante Tonči Vladislavić, predsjednik Vijeća za urbanu kulturu i kulturu mladih.

Što će iz svega ovoga ispasti, vidjet ćemo, jer iz udruga i dalje traže reviziju odluke Vijeća za urbanu kulturu i kulturu mladih, a iz Grada poručuju da će se ubuduće programi pristigli na natječaj, koji se raspisuje svake godine u srpnju, kao i izvještaji nakon izvršenih programa strože i kvalitetnije pregledavati.

Rezultate Programa javnih potreba u kulturi za 2007. godinu pogledajte ovdje.

Muziku podržava
Stisni