Grad Zagreb guši urbanu kulturu?!

1934

Danas je u klubu Močvara održana press konferencija povodom prošlotjednog objavljivanja raspodjele gradskih sredstava grada Zagreba za kulturne programe u 2007. godini. Naime, Vijeće za urbanu kulturu i kulturu mladih pri Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport odlučilo je ukinuti sredstva programima klubova Močvara i MAMA, čime je dovelo u pitanje daljnji mogući rad ova dva kluba.

Vijeće je također odlučilo ukinuti ili pak drastično smanjiti sredstva onim organizacijama koje su proteklih godina sistematično, konstruktivno i kritički djelovale na oživljavanju urbanog prostora za javnost i kulturno stvaralaštvo – organizacija kao što su BLOK i Platforma 9,81, za čije bi se djelovanje prema urbanom prostoru Vijeće prioritetno trebalo zalagati.

Tako su Močvara sa 120.000,00 kuna, klub MAMA sa 150.000,00 kuna i Platforma 9,81 sa 80.000,00 kuna dobili 0 kuna za 2007. godinu, dok je BLOK sa 160.000,00 spao na 50.000,00 kuna.

Muziku podržava

Odgovorni iz zakinutih udruga i organizacija krivcem za ovu odluku smatraju Vijeće za urbanu kulturu i kulturu mladih, i traže od nadležnih iz Gradskog poglavarstva reviziju odluke Vijeća, jer kako napominju nije im cilj niti želja žicanje i moljakanje sredstava za rad nego jednostavno žele da pravila raspodjele sredstava za sve vrijede isto.

Zanimljivo je da je prije dvije godine, nakon istog problema, današnja gradska vlast donijela ‘Deklaraciju o nezavisnoj kulturi i mladima u razvoju Grada Zagreba, i obavezala se da će surađivati s nezavisnom kulturnom scenom i mladima na rješavanju prostornih problema’, s potpisom gradonačenika Milana Bandića.

A možda je najveći paradoks, kako je naglasio Kornel Šeper iz Močvare, to što je grad Zagreb definiciju urbane kulture prepisao odnosno ‘posudio’ od kluba Močvara, te se njome koristi u svim priopćenjima kada je urbana kultura u pitanju.

Muziku podržava
Stisni