U 66. godini života u Canterburyju u Engleskoj je jučer, 27. studenog, preminuo Goran Stefanovski, pjesnik, dramatičar i tekstopisac čiji su dramski komadi bili izvođeni diljem Europe i prevedeni na više jezika.

U svojoj bogatoj karijeri dramatičara i profesora na više fakulteta se nekako najviše izdvajaju komadi “Divlje meso”, “Duplo dno” i “Odisej”. Svojevremeno je bio Fulbrightov stipendista, a krajem devedesetih se preselio u Englesku gdje je bio predavač na Canterbury Christ Church Universityju.

Muzičkoj publici je ipak poznatiji kao autor tekstova grupe Leb i sol te kao stariji brat Vlatka Stefanovskog. Stariji Stefanovski je tako napisao tekstove pjesama kao što su “Talasna dužina”, “Lenja pesma”, “Kalabalak” te riječi pjesme koju Vlatko Stefanovski izvodi vrlo često i koja je na humoristični i topao način opisuje makedonsku prijestolnicu – “Skopje”.

Pogreb Gorana Stefanovskog će se održati 5.12.2018, prvo kremiranjem u Canterburyju, a onda će mu, prema njegovoj želji, pepeo biti rasut po Ohridskom jezeru.
1.6K Shares
Muziku podržava