Glazbenici udruženi protiv vrijednosnog jaza YouTubea

Muzika.hr - Glasno i jasno!
551

Više od tisuću izvođača potpisalo je pismo kojim pozivaju europske lidere na rješavanje pitanja tzv. vrijednosnog jaza (Value gapa) u prihodima koje ostvaraju platforme poput YouTubea u odnosu na naknade koje isplaćuju glazbenicima i drugim nositeljima prava za sadržaje koje koriste.

Riječ je o najnovijoj inicijativi usmjerenoj prvenstveno na Googleov YouTube koju su između ostalih potpisali Christina Aguilera, Sting, Steven Tyler, Bryan Adams, Sir Elton John, Coldyplay i Kings of Leon, te hrvatski izvođači Darko Rundek, Nina Kraljić, Marin Jurić-Čivro, Kandžija, Opća opasnost, Flyer i Bang Bang.

Ovo je presudni trenutak za glazbu. Konzumacija glazbe bilježi neviđen rast i danas je slušamo više nego ikad prije. Svatko može pristupiti glazbi koju voli, kada god i gdje god to želi učiniti, bez ikakvih ograničenja. Međutim, njena budućnost je ugrožena znatnim vrijednosnim jazom… Ova situacija ne šteti samo sadašnjim umjetnicima, izvođačima i skladateljima. Ona prijeti sljedećoj generaciji, njihovoj sposobnosti da prežive i raznolikosti njihovog rada” stoji između ostalog u pismu.

Ovo se pitanje, smatraju, treba redefinirati novim europskim Zakonom o autorskom pravu koji se očekuje najesen kako bi se osiguralo da autori, izvođači i svi koji ulažu u glazbene sadržaje budu adekvatno plaćeni za svoj rad i kako bi se glazbena industrija razvijala i u budućnosti.

Muziku podržava
Stisni