Sretan vam Svjetski dan učitelja! Danas odajemo počast osobama koje su život podredile odgoju i obrazovanju mladih ljudi. Predavači svih vrsta, tete u vrtiću, učitelji u školi, profesori na faksu – ovo je dan za sve vas. Istina je da nastavnički posao nije među najboljim profesijama, osobito ne u Hrvatskoj.

Učiteljima se ne pružaju zasluge za težinu posla koji obavljaju, posla ispred kojeg je stavljen ogroman zadatak oblikovanja budućih umova. Istina je i da na jednog dobrog nastavnika dolazi nekoliko loših, ali to bismo trebali shvatiti kao odraz društva i problem sustava. Zato danas, učitelji svih zemalja, ujedinite se! A učenici i studenti svih vrsta, zahvalite se onoj jednoj profesorici koja je školovanje učinila podnošljivijim.

Tim povodom smo složili listu glazbenika koji su se u jednom životnom razdoblju okušali u nastavi. Nekima je rad u školi bio samo odskočna daska, dok su drugi poželjeli glazbenu karijeru zamijeniti nastavničkom. Pogledajte koga smo uvrstili.

1. Gene Simmons

Kada pomislite na Genea Simmonsa, logična je pretpostavka da je bio izvor noćnih mora brojnoj djeci, ali – iznenađenje – Simmons je nekoć radio kao učitelj u osnovnoj školi. Predavao je šestom razredu u njujorškom Spanish Harlemu. Nedavno se vratio u školske klupe kao mentor mladom rock bendu u TV emisiji “Rock School”.

2. Mile Kekin

Mnogi znaju da je mile na “ti” s njemačkim jezikom, ali jeste znali da je neko vrijeme radio kao nastavnik njemačkog i engleskog? Diplomirao je anglistiku i germanistku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i neko vrijeme predavao spomenute jezike u školi stranih jezika. Nakon nastavničkog iskustva intenzivnije se posvećuje svojoj glazbi.

3. Ivanka Mazurkijević

Ivanka Mazurkijević i Mile poznaju se još od fakultetskih dana. Multimedijalna umjetnica i pjevačica Stampeda nekoć je studirala češki jezik u Novom Sadu, a nakon toga je radila u školi kao nastavnica engleskog jezika.

4. Sheryl Crow

Sheryl Crow se nakon završetka glazbene akademije preselila u okolicu St Louisa, gdje je počela predavati glazbu u srednjim školama okruga Rockwood. Crow je oduvijek željela ostvariti glazbenu karijeru, ali je nastava za nju bila samo odskočna daska nakon koje je uslijedila uspješna pjevačka karijera.

5. Sting

Još dok nije postao frontmen Policea, Stinga su znali pod imenom gospodin Sumner u školi gdje je radio kao profesor i nogometni trener. Godine provedene u nastavi su iznimno utjecale na uspješnog glazbenika. Rad u nastavi smatra jednim od “najbitnijih poslova na svijetu” te se zalagao za povećanje plaća u nastavničkom sektoru.

6. Peaches

Ako ste slušali Peaches, znate da je riječ o socijalno angažiranoj glazbenici koja se u pjesmama obračunava s rodnim ulogama i otvoreno govori o seksualnosti. Njena osebujna persona je naizgled nespojiva s tradicionalnim konceptom nastave, ali je neko vrijeme radila kao profesorica dramske i glazbene umjetnosti u hebrejskoj školi u Torontu.

7. Art Garfunkel

Art Garfunkel je studirao matematiku i arhitekturu na prestižnoj Columbiji. Dok su Simon i Garfunkel nizali uspjehe, on je radio na svojoj doktorskoj disertaciji iz matematike, a nakon izlaska iz grupe u sedamdesetima posvetio se nastavi matematike. Rekao je da je oduvijek volio raditi u školi i navodno bi bio sretan i da je umjesto glazbene karijere mogao postati profesor.

8. Greg Graffin (Bad Religion)

Graffina dobro znate kao pjevača kalifornijskog punk benda Bad Religion, a njegov je životni put također obilježen profesorskim iskustvom. Diplomirao je geologiju i završio doktorat na Cornellu, a na UCLA-u je predavao kolegije iz područja prirodnih znanosti i biologije.

9. Roberta Flack

Možda ime Roberte Flack ne zvuči poznato, ali zasigurno ste čuli za pjesme “Killing Me Softly” i “The First Time Ever I Saw Your Face” – e, pa Flack je upravo izvođačica koja je te pjesme pretvorila u internacionalne hitove. Studirala je pedagoški smjer i po završetku studija postala prva crna učiteljica u školi za bijelce u Marylandu. Neko vrijeme je predavala glazbenu umjetnost, a zatim se otisnula u showbiz vode.

313 Shares