Glazbenici protiv Europske komisije zbog tantijema

Muzika.hr
1301

Grupa glazbenika, među kojima su i članovi Radioheada i Pink Floyda, uputila je pismo Europskoj komisiji u kojem stoji da su ‘duboko razočarani’ prijedlogom zakona o tantijemima, koji je Komisija prezentirala u srijedu 11. srpnja.

Prema ovom zakonu, tzv. prikupljajuća društva imaju rok od 12 mjeseci nakon fiskalne godine da isplate novac svojim klijentima glazbenicima. Ako nositelj tantijema ostane neidentificiran pet godina, prikupljajuća društva zadržavaju novac.

Europska komisija tvrdi da je zakon kreiran kako bi glazbenici bili isplaćivani brže te je optužila prikupljajuća društva da ‘zadržavaju veliku količinu novca za sebe’‘.

Muziku podržava

Ipak, glazbenici i dalje nisu zadovoljni ponuđenim rješenjem: “Prekršili ste obećanja i ohrabrili menadžere da nastave ubirati plodove naše kreativnosti” stoji u pismu.

U pismu piše i da je Komisija glazbenicima ‘ukrala svu nadu’ tako što je ‘dala legitimitet jednoj od najproblematičnijih formi pronevjere’.

U odgovoru na ove optužbe, prikupljajuća društva tvrde da ‘isplaćuju glazbenike što brže mogu, što je ponekad sizifovski posao, jer se glazbenici nalaze na svim stranama svijeta i ponekad im je teško ući u trag’ prenio je list Telegraph.

Muziku podržava