Na današnji dan posvećen svijesti o LGBT zajednici i “izlasku iz ormara” odlučili smo se prisjetiti trenutaka u povijesti glazbe koji su za svoje vrijeme bili riskantni, a moglo bi se reći i kontroverzni. I dok su mnogi poznati glazbenici otvoreno živjeli svoj život, ne tajeći svoje sklonosti i seksualnu orijentaciju, drugima je takav čin bilo nemoguće zamisliti. Glazbena industrija čuva mnoge takve priče.

O konceptu outanja neobično je govoriti dijelom i zbog nepreciznosti samog pojma. Premda pojam usko podrazumijeva “javno deklariranje” gay osoba, mnoštvo glazbenika je svoju seksualnost otkrivalo, primjerice, kroz tekstove pjesama i slobodno ponašanje. Primjere bi bilo nemoguće pobrojati. Janis Joplin jedna je od prvih osoba koje padaju na pamet. Bila je slobodna u punom smislu riječi, pa tako nije tajila svoju vezu s Peggy Cassertom. Istina, to je bilo u vrijeme seksualne revolucije kada je sve prolazilo, ali to ne umanjuje važnost njenog čina. David Bowie  bio je jedan od prvih koji su otvoreno priznali da vole i dečke, mada je njegov istup bio više umjetničke prirode. Lou Reed je godinama živio sa transseksualnom osobom, o toj ljubavi svjedoče pjesme poput “Coney Island Baby”, dok  se primjerice Freddie Mercury nikada nije javno outaoJoan Jett je oduvijek otvoreno govorila o odnosu sa ženama kroz pjesme. St Vincent, Janelle Monae, Cardi B samo su neke od glazbenica koje su se deklarirale kao biseksualne ili panseksualne osobe.

Homoseksualnost je dio povijesti rock’n’rolla i glazbe uopće već desetljećima, tako da bi se moglo reći da je redundantno i dalje govoriti o seksualnosti na očuđujući način. Ipak, činjenica ostaje da su prava LGBT osoba danas i dalje problematična, donekle i tabu tema. Biti gay u današnjem svijetu donekle jest “normalizirana” pojava, ipak, i dalje se u određenim krugovima o tome ne govori. A osobito je zahtjevno, da ne kažemo nezahvalno, javno istupiti i govoriti o vlastitom biću i seksualnosti bez straha od osude.

Outanje je i danas, nažalost, jednako problematično kao što bi bilo u nekim prošlim vremenima. Javne osobe će često držati svoju intimu dalje od oka javnosti, iz razloga koji bi svakoj osobi trebali biti jasni. Na današnji dan slavimo istupanje naprijed svih onih koji su svojim javnim djelovanjem zauzeli stav, čiji je aktivizam pomogao vidljivosti LGBT osoba i sporoj, ali njihovoj postupnoj prihvaćenosti u društvo. Ovo su samo neki glazbenici čiji je “izlazak iz ormara” bio kontroverzan i riskantan.

1. Lance Bass

Lance Bass se otvoreno deklarirao 2006. godine u časopisu People. Odluka je iznenadila brojne obožavatelje N*Synca, benda koji reprezentira boy bendove i devedesete. Što ne čudi s obzirom da je Lance izjavio da su devedesete bile vrijeme kada je strahovao od otvaranja svoje intime zbog utjecaja koji bi to moglo imati na njihovu karijeru. Postao je aktivan član LGBT pokreta nakon svog outanja, a 2014. godine se oženio za svog partnera.

2. Billie Joe Armstrong

Nakon što je Green Day albumom Dookie postigao komercijalni uspjeh, Billie Joe Armstrong se deklarirao kao biseksualac. Iako smatra da je seksualnost stvar privatnosti, na djelovanje ga je potaknulo društvo koje ne trpi različitosti. “Mislim da sam oduvijek bio biseksualan. Mislim, oduvijek me to zanimalo… Mislim da društvo određuje što je tabu. Usađeno nam je u glave da je to loše, kad nije. To je prelijepa stvar.”

3. Rob Halford (Judas Priest)

Frontman Judas Priesta, Rob Halford, priznao je da je gay 1998. godine, čime je pomogao razbiti određene stereotipe o heavy metalu i njegovoj subkulturi. Česti stereotipi o netolerantnosti heavy metal zajednice počeo se mijenjati nakon Halfordova istupa, kao i pogled na metalce kao grupu koja ne tolerira homoseksualnost.

4. Elton John

Elton John je glazbenik koji vam prvi padne na pamet kad pomislite na “izlazak iz ormara”. Ali jeste znali okolnosti njegovog istupa? U intervjuu za Rolling Stone 1976. godine Elton je rekao da je biseksualac: “Nema ništa loše u spavanju s osobom istog spola. Mislim da je svatko biseksualan u određenoj mjeri… mislim, koga briga! Ljudi bi trebali biti jako slobodni u seksu – povući granicu kad dođu do koza”. Izjava nije nanijela trajnu štetu njegovoj karijeri koja je već tad prošla svoju ‘peak’ fazu, ali je šokirala brojne obožavatelje.

5. Ricky Martin

Ricky Martin i danas slovi za jednog od top komada devedesetih. Hit “Livin’ La Vida Loca“ doveo mu je veliku popularnost, a Martin je postao tinejdžerski idol širokim masama. Jasno je da pop zvijezde devedesetih nisu bile u poziciji da otvoreno budu gay. Ricky Martin je godinama šutio o svojoj orijentaciji, da bi 2010. ‘izašao iz ormara’ bez pretjerane drame – rekao je da se smatra sretnim homoseksualcem i da se osjeća blagoslovljeno jer može biti iskren sa samim sobom.

6. St. Vincent

Annie Clark nikada nije tajila da je privlače i djevojke, pojavljujući se u javnosti s tadašnjim djevojkama poput Kristen Stewart i Care Delevingne. S obzirom da je sama prilično popularna i osebujna ličnost, veze s jednako ‘high profile’ djevojkama stavile su je u nezahvalnu poziciju da mora eksplicitno govoriti o svojoj privatnosti, što je poznatoj gitaristici bilo apsurdno: “Suvremena kultura rod i seksualnu fluidnost promatra otvoreno, tako da je sama ideja izlaska iz ormara… izlaska iz čega? Same sebe? U čemu je tu problem?”

45 Shares