Ako uzmemo u obzir da su filmska i glazbena umjetnost vrlo usko povezane te da su neki filmovi ove tematike zaista prava mala remek-djela, donosimo vam listu 10 filmova koje nijedan zaljubljenik u glazbu ne bi nikako smio propustiti.

1. “High Fidelity” (2000.)

Film rađen po bestselleru Nicka Hornbyja vjerojatno je najbolji prikaz koliko daleko može doseći ljubav prema glazbi, utjecati na život i biti suputnik kroz sve što prolazimo, od rane mladosti do sazrijevanja. Film je konstantno uravnotežen s depresivnim bitovima o starenju i opsjednutosti usamljenošću. Lucidnost filma najbolje opisuje scena razgovora mušterije i Johna Cusacka u njegovoj trgovini pločama:

– “Have you got any soul?”
– “That depends, some days yes, some days no.”

2. “8 Mile” (2002.)

2002., čak i prije nego je Eminem doživio vrhunac karijere, dogodio se “8 Mile”, film redatelja Curtisa Hansona te postao komercijalni, ali i od kritike priznati hit. Doduše, danas zapravo malo tko pamti dramsku radnju, jer ono što je bilo najgenijalnije, bilo je repanje, no treba spomenuti kako se Marshall Mathers aka Eminem nije utopio u prosječnost svojih kolega pjevača-postalih-glumaca već je pružio vrlo dobru, ako ne i odličnu izvedbu.

3. “Almost Famous” (2002.)

Film o rođenju van vremena i borbi koju prolazi glavni lik. 15-godišnji William Miller kojem je prekasno za postojati u slavnim danima rock & rolla, dok je premlad da preuzme kontrolu nad svojom glazbenom karijerom te previše maloljetan da osvoji naklonost Penny Lane, djevojke koju želi. Vraća nas u vrijeme u kojem su časopisi i dalje vladali, a rock zvijezde imale status božanstva.

4. “This Is Spinal Tap” (1984.)

Jedno je sigurno u vezi “This Is Spinal Tap”, a to je da je vjerojatno i dan danas najbolja glazbena satira te da je snažno utjecao na današnje bendove kao što su Steel Panther, Tenacious D ili The Darkness.

5. “Sing Street” (2016.)

“Sing Street” je smješten u sredinu ’80-ih, u vrijeme kada se pop scena rapidno mijenjala, od Bowieja preko Flock of Seagulls do Spandau Balleta. Soundtrack je odličan te je film kao takav savršen podsjetnik da je glazba idealan način izražavanja kada riječi zakažu.

6. “School of Rock” (2003.)

“School of Rock” je zapravo u svoju ruku bio genijalan, jer koji drugi film nas je učio o tako opsežnoj povijesti rock & rolla, ali isto tako – i što je mamurluk. Priču u kojoj Jack Black (vjerojatno jedini film u kojem je bio smiješan) svoj razred vodi do pobjede u školskom natjecanju bendova čak i nećemo previše pamtiti, ali zato sve ostalo pogađa na pravo mjesto.

7. “The Blues Brothers” (1980.)

U jednom od definirajućih filmova svoje generacije, Jake i Elwood Blues prolaze dug put od bivših zatvorenika do predvodnika blues revolucije. Dodajte u film sve likove koji se u njemu pojavljuju, dobijete avanturu dostojnu jedne od najskupljih scenskih karikatura svih vremena.

8. “Empire Records” (1995.)

Film koji je mnoge uvjerio i pokazao im kako glazba nije samo ono na što plešu u diskotekama. Preuzeo je romantiku ljubavnih hitova i pojačao je gotovo na biblijskoj razini, i jednostavno ga ne možete gledati bez da na trenutak poželite biti dio te magije.

9. Control (2007.)

Možda i najbolja pjesma Joy Divisiona bila je “Atmosphere”, a atmosfera je upravo što nam u ovom filmu o prerano preminulom frontmenu Ianu Curtisu donosi redatelj Anton Corbijn. On je dugo vremena bio fotograf za britanski časopis NME te preferirao crno-bijeli stil, a upravo takav najbolje leži i Joy Divisionu, u čijoj je tehnici ovaj film po knjizi Curtisove udovice “Touching From A Distance” i snimljen. Tragični kraj filma je vjerojatno svima dobro poznat i unaprijed, ali ipak uspjeva postići snažan emocionalan trenutak kada se isti kraj i dogodi.

10. “La Bamba” (1987.)

Vjerojatno najbolja uloga Lou Diamonda Phillipsa priča istinitu priču o talentiranom pjevaču iz samih začetaka rock & rolla, Ritchieu Valensu, koji je tragično izgubio svoj život 1959. s tek 17 navršenih godina. Inače, u istom avionu se nalazio i Buddy Holly, koji je tada ipak bio puno veća zvijezda. Sjajni dramski momenti kulminiraju s izvedbom pjesme “Donna” koja je u to vrijeme bila jedna od najljepših ljubavnih pjesama, posvećena djevojci koju je Valens silno volio.

182 Shares