U današnje vrijeme svaki kupljeni proizvod dolazi s ambalažom. Zbog užurbanog načina života većinu svakodnevice obavljamo rutinski – korištenje jednokratnih plastičnih vrećica i čaša možda ne zvuči kao velik problem, ali kad se u obzir uzme šira slika jasno je da je vrijeme za promjenu.

Svake godine u ocean je bačeno više od deset milijuna tona plastičnog otpada. Čekati nekoliko stotina godina da se spomenuti otpad raspadne nije scenarij koji obećava, a posljedicama koje se odražavaju ne samo na morski, već i na čitav život na našem plavom planetu, odlučili su stati na kraj i glazbeni festivali.

Potpuna zabrana od 2021. godine

Čak je 60 britanskih glazbenih festivala donijelo odluku od 2021. godine u potpunosti zabraniti slamke. Među njima su se našli i popularni Boardmasters i Bestival, na čijim su se pozornicama ove godine našli The Chemical Brothers, Lily Allen, Years & Years, London Grammar i Grace Jones.

Muziku podržava

Paul Reed, predsjednik Društva nezavisnih festivala (AIF) izjavio je za BBC kako je “s obzirom na snažan utjecaj festivalske industrije vrijeme da se pokrene zajednička inicijativa.”

Bestival
Bestival

Jedan od primjera koji najbolje dokazuju kako je promjena itekako moguća je britanski festival Shambala, koji je još 2013. godine započeo s kampanjom smanjenja plastičnog otpada. Kako tvrde glasnogovornici festivala, danas 96 % njihovih posjetitelja koristi boce prikladne za višekratnu upotrebu. Kao rješenje koje je doprinijelo smanjenju onečišćenja naveli su i višekratne čaše te povećanje broja slavina s pitkom vodom.

Među velikim igračima koji su podržali kampanju “The Last Straw”, koju su pokrenule novine “London Evening Standard”, našlo se i poznato ime MAMA & Company, u čijem je vlasništvu i kultni mančesterski klub The Ritz. Riječ je o inicijativi za podizanje svijesti o štetnosti korištenja jednokratnog pribora za jelo i piće, a na web stranici Evening Standarda mogu se naći brojne informacije o spomenutoj kampanji.

Što je s glazbenim festivalima na području Hrvatske?

Da su se spomenute inicijative isplatile vidljivo je i među glazbenim festivalima na području Hrvatske. The Garden Resort, festivalska lokacija u Tisnom na kojoj se odvija šest međunarodnih festivala, ove je godine u suradnji s Greenpeaceom odlučila stati na kraj  plastičnom otpadu. Uz uvođenje biorazgradivih čaša, volonteri su održali razne edukacije za posjetitelje i potaknuli ih da potpišu peticiju kojom bi se zabranila plastika za jednokratnu upotrebu.

“Već dulje vrijeme smo željeli stati na kraj korištenju plastike na našoj lokaciji, ali jednostavno nismo mogli pronaći odgovarajući proizvod. Ove smo godine naišli na Vegware čaše koje su izrađene od biorazgradivog materijala i kojima smo zamijenili plastične. Uz to smo zabranili i slamke, a od iduće godine u potpunosti ćemo iz uporabe izbaciti plastične boce. Naša glavna motivacija da nešto učinimo bila je činjenica da samo jedna bačena plastična čaša može utjecati na zagađenost okoliša, jednostavno smo nešto morali poduzeti.” izjavio je domaćin lokacije, Nick Colgan te dodao kako su posjetitelji ovim promjenama bili više nego zadovoljni.

Izvor: thegarden.hr

Problem korištenja plastike osvijestili su i hrvatski festivali, jedan od njih je Hoomstock Festival koji se održava u Humu na Sutli.

“Ovo je prva godina da naš festival počinje s intenzivnijim naporima da smanjimo količinu plastičnog otpada – uvodimo mogućnost da naši posjetitelji uz odličnu glazbu oba dana naprave nešto dobro i za prirodu uvođenjem višekratnih izdrživih propilenskih čaša. Očekujemo pozitivan odjek koji će nam otvoriti put da u narednim godinama u potpunosti eliminiramo jednokratnu plastiku s festivala.

Hoomstock
Hoomstock, foto: hoomstock.com

U sklopu Hoomstocka održat će se i radionice na kojima će posjetitelji moći naučiti kako ponovno upotrebljavati otpad, s naglaskom na staklo, a na cijeloj će lokaciji biti postavljene kante za razvrstavanje otpada pa pozivamo publiku Hoomstocka da se dobro zabave i kući odu s uspomenama na odličnu zabavu i osjećajem da su usput učinili nešto dobro za okoliš.” izjavila je Zrinka Kunić, glasnogovornica festivala. Čaše će se moći kupiti na ulazu po kaucijskoj cijeni od 10 kuna te kasnije vratiti uz povrat novca ili jednostavno zadržati.

Inicijativu za smanjenje otpada pokazao je i hvarski Tam Tam Festival, koji je posjetiteljima kampa kao alternativu plastici ponudio iznajmljivanje staklenih teglica.

“Ovo je ovogodišnja ideja naših koordinatorica kampa koji je otvoren drugu godinu za redom. Najzahtjevnije je bilo skupiti toliko teglica i staklenka, a i transport istih na otok je također zahtjevna stvar. Samo provođenje ideje u festivalskom kampu bilo je jednostavnije od očekivanog. S rezultatima smo prezadovoljni jer kamp nikada nije bio čišći, a vreće za smeće su se punile sporije. Također, ljudima je to bilo fora i čuvali bi ih ili pak vraćali iste večeri ili nakon par dana. Dogodine planiramo isto proširiti i na koncertni dio festivala. Razmišljamo i o teglicama s logom festivala pa takva stvar ujedno ostane i kao suvenir, što ljudi vole ponijeti kući.” poručuje Tena Rak, jedna od koordinatorica.

Za provođenje ideje zaslužne su Sara Ercegović, Eva Badanjak i Ivona Ivković – “Manje plastike i ekologija općenito je za nas tri iz benda ŽEN nešto čemu konstantno težimo i o čemu svakodnevno promišljamo i diskutiramo, pa gdje god možemo implementirat ćemo tu ideju. Kad smo se uključile u organizaciju TamTam festivala, predložile smo organizacijskom timu da se izbace jednokratne plastične čaše.

Kako to radi izrazito ograničenog budžeta nije bilo moguće u potpunosti ostvariti doslovno smo se bacile u potragu za teglicama od prijatelja i poznanika, te smo ih danima čistile, iskuhavale i skidale etikete. U startu nismo posve vjerovale da će ideja upaliti ali smo hrabro donijele stotinjak teglica u Sućuraj. Ono što se desilo već prvog dana kampa i festivala nas je ugodno iznenadilo – ekipa ne da nije negodovala što točimo pivo u teglice, nego su u situacijama kada bi nam teglica ponestalo, posjetioci čekali da ih operemo, ili bi nevoljko i sa grižnjom savjesti uzimali plastičnu čašu kao jedinu moguću soluciju u tom trenu. ” rekla je Sara.

Tam Tam kamp
Tam Tam Festival, foto: Matej Čelar

Glazbeni festivali imaju veliku moć i odgovornost utjecati na podizanje ekološke svijesti, s obzirom da se procjenjuje kako samo u SAD-u  višednevne koncertne maratone godišnje posjeti oko 30 milijuna ljudi.

Kao prihvatljiva alternativa prekomjernoj uporabi plastične ambalaže pokazalo se korištenje pribora od biorazgradivog materijala, a iako se posljednjih godina u svijetu bilježi porast recikliranja, zabrinjavajuće statistike koje ukazuju na sve veće onečišćenje znak su da reciklaža nije najbolje, već krajnje rješenje.

1.2K Shares
Muziku podržava