U vječno bujajućem moru popularnih, manje popularnih i posve opskurnih društvenih igara, mjesto kraljice ipak je rezervirano samo za jednu, samo za – Monopoly.

Monopoly su igrali svi. I svi su ga igrali sto puta, ma tisuću puta. Ova društvena igra, originalno proizvedena 1935., desetljećima je predstavljala čvrsto uporište zajedničke obiteljske zabave, ali i svojevrsni uvod u svijet društvenih igara. Kako su svi igrali Monopoly, svi znaju pravila igre. Ili barem misle da znaju. Budući da su većini nas pravila igre objašnjavali prijatelji, roditelji ili rođaci, tko god nas je već uvodio u igru, nikada nismo imali potrebu čitati pravila. Zato smo, kao i većina svijeta, igru zapravo igrali pogrešno.

Muziku podržava

Uobičajen je način igre da jedna osoba baci kocku i pomiče svoju figuricu za onoliko polja koliko je kocka pokazala. Stane li na neki posjed, može birati hoće li ga ili neće kupiti. Nakon toga baca sljedeći igrač i igra ide dalje. Međutim, ovdje je napravljen jedan pozamašan previd.

Naime, kada igrač odluči ne kupiti neko zemljište – ono ide na aukciju! Ne treba se čekati da netko opet stane na njega kako bi ga kupio! Aukcija može početi od bilo koje cijene, a u njoj može sudjelovati i onaj igrač koji je zemljište inicijalno odbio kupiti po istaknutoj cijeni. Ovo je pravilo i na službenim stranicama proizvođača, a postoji kako bi ubrzalo igru i učinilo je dinamičnijom.

Pravilo je pronašao Twitteraš Ruben, a osim konsternacije i šoka, njegov je tweet dobio i više od dvije tisuće lajkova, a podijeljen je skoro petsto puta. Većina komentatora je zapanjena činjenicom da su cijeli život ustvari igrali ignorirajući ovo pravilo zbog kojeg dobra, stara, poznata igra postaje daleko uzbudljivija.

Monopoly nije važan samo za svijet društvenih igara, on je u svom osam desetljeća dugom životu itekako utjecao na glazbu i na pop-kulturu u cjelini, pojavio se u nizu filmova, serija, ali i pjesama. Također, neki kultni bendovi imaju vlastito izdanje ove igre za najveće fanove.

Tako, recimo, uz to što postoje Simpsons, Stranger Things, Game of Thrones i Rick and Morty izdanja Monopolyja, metal fanovi će sigurno rado zaigrati Metallica Monopoly. Na ploči su najvažnije lokacije i klubovi u kojima se pisala povijest benda, a pijuni su čekić iz “Kill ‘Em All”, vaga iz “…And Justice for All”, zmija s popularnog ‘Crnog’ albuma…

Postoji i The Beatles Monopoly u kojem nije cilj skupiti što više posjeda, nego što više albuma slavne liverpulske četvorke, od nastupnog “Please Please Me” do posljednjeg “Let it Be”, a figurice s kojima se igra u ovom slučaju su morž iz “I am the Walrus”, sunce iz “Here Comes the Sun”, jagoda iz “Strawberry Fields Forever” te hobotnica iz “Octopus’ Garden”. Tu je, je li uopće bilo sumnje, i Queen Monopoly na kojem je Brian May radio više od godine i pol. Princip je sličan kao kod Metallice, obilazite najvažnije klubove u karijeri benda, od skromnih početaka do Wembleya, a možete igrati s gitarom Briana Maya, radio-aparatom (iz “Radio GaGa”, jasno) ili čak s usisavačem iz spota “I Want to Break Free”.

Uz bendove koji su svoje avanture smjestili na Monopoly ploču i omogućili vam da i kroz igru dokažete svoju vjernost, gomila je i onih koji su se na popularnu društvenu igru referirali u pjesmama. Čikaški alter-rock bend Urge Overkill koji je široj publici postao poznat po obradi pjesme Neila Diamonda “Girl, You’ll Be a Woman Soon” (znate je iz soundtracka “Pulp Fictiona”), na svojem je odličnom albumu “Exit the Dragon” iz 1995. imao pjesmu koja se zove jednostavno – “Monopoly”. U njoj, bistro i inteligentno, uspoređuju ljubavni odnos s društvenim igrama, a posebno je dojmljiv stih ‘It’s you and me on the Monopoly bord/You land on the block where I got three hotels/But it’s not like you want me to win‘.

Igra je našla mjesto i u “Man on The Moon” R.E.M.-a koja je nedavno proslavila četvrt stoljeća i to na samom početku pjesme, u kombinaciji s ostalim igrama ‘Monopoly, twenty-one, checkers and chess’, a reper 50 Cent je igru, očekivano, upotrijebio kao oružje za uvredu pa u “That’s What’s Up” kaže ‘Only time you left ya hood is on Monopoly boards /You grimey as birds shittin on the top of ya fords‘.

S motivima različitih društvenih igara igra se i indie-rock sastav The Wombats koji na svojoj “Caravan In Wales” briljiraju stihom ‘Board games have a double meaning in this caravan in Wales /You sink ships when we should be kissing /Monopoly has thrown us in jail!‘ i podsjećaju na najveći strah svih igrača Monopolyja, a još su 1982. u pjesmi “Old World New World” INXS usporedili život i igru koja je tada, eto kako vrijeme leti, predstavljala novi svijet ‘Millions playing at Monopoly/Rolling the dice of their life‘.

Weird Al Jankovic se u “Canadian Idiot” izruguje sa ‘Stupid Monopoly Money‘, a još je niz poznatih i manje poznatih izvođača upotrijebio ovu igru kao metaforu ili referencu u svojim stihovima, od Eminema, The Roots, Alphabeata, Public Image Ltd

Igra koja postoji već osamdeset i dvije godine svakako je utjecala na pop-kulturu, a nije nemoguće da će sada, kada je jedan slučajan Tweet podsjetio na prava pravila i kada će se igra zbog tog pravila strahovito ubrzati, početi pljuštati i nove pjesme s novim referencama. Tko zna, možda baš i tome kako smo Monopoly oduvijek igrali – krivo.

Muziku podržava