Ginger Baker, suosnivač Creama i jedan od najutjecajnijih bubnjara u povijesti rock glazbe, preminuo je u osamdesetoj godini. Osim u Creamu, u svojoj dugogodišnjoj karijeri svirao je u Blind Faithu, u jednoj od prvih space rock grupa Hawkwindu te s pionirom afrobeata Felom Kutijem.

Ginger, pravog imena Peter Edward Baker, rođen je 19. kolovoza 1939. u Lewishamu, u Londonu. Nesuđeni biciklist, koji je imao ambiciju voziti Tour de France sve dok ga u šesnaestoj godini nije udario taxi, primio se bubnjeva u srednjoškolskim danima. Njegovo udaranje po stolovima u učionici nije prošlo ispod radara pa je njegov talent prepoznat već tada.

Muziku podržava

U početku je svirao s jazzerima Terryjem Lightfootom i Ackerom Bilkom, no njegov agresivan stil sviranja nije se uklapao u njihov, stoga je počeo gravitirati blues sceni. Priključio se bendu Blues Incoorporated, na preporuku Charlieja Wattsa.

Ranu slavu stekao je kao član Graham Bond Organisationa, zajedno s basistom Jackom Bruceom. Ipak, obojica su najveću slavu stekli u Creamu, zajedno s Ericom Claptonom.

Osnovani 1966. godine, jedna od prvih rock supergrupa Cream kombinirala je blues, psihodelični rock i hard rock. Prodali su preko 35 milijuna albuma i njihov LP “Wheels of Fire” dobio je platinasto izdanje. Bend se raspao nakon dvije godine, iza sebe su ostavili četiri albuma, a oproštajni koncert imali su u londonskom Royal Albert Hallu 1968. godine.

Nakon Creama, Ginger Baker odlučio se za preseljenje u Nigeriju. Potresla ga je prerana smrt Jimija Hendrixa, a kako je i sam uživao u drogama, odlučio se za napuštanje londonske scene, kako bi se maknuo od droga. U Nigeriji je surađivao s Felom Kutijem te napravio svoj studio u Lagosu.

Nakon što mu nije uspjevalo održavati karijeru na životu u Lagosu, Baker se 1980. pridružio Hawkwindu, u kojem je izdržao godinu dana. Sredinom osamdesetih, surađivao je s Public Imageom Ltd.-om, a krajem dekade okušao se i u glumačkim vodama. U glazbi je ostao aktivan do 2016., kada su ga spriječili problemi sa srcem.

Mnogi utjecajni glazbeni eskperti i mediji dali su mu titulu jednog od najutjecajnijih bubnjara šezdesetih i “bubnjarskog boga klasičnog rocka”. Baker je preminuo nakon što je mjesec dana proveo u bolnici, no još nije otkriven točan uzrok smrti.

Muziku podržava