George Harrison dobio zvijezdu na Šetalištu slavnih

Stjepan Vrečko
1549

Obitelj, najbliži prijatelji i više od tisuću obožavatelja okupili su se jučer (14. travnja) u Hollywodu gdje je svečano otkrivena zvijezda Georgea Harrisona na Šetalištu slavnih. U lipnju nas očekuje i nova kompilacija pokojnog Beatlea.

George Harrison preminuo je od raka 2001. godine u 58. godini života i drugi je član slavne liverpulske četvorke, uz Johna Lennona, s vlastitom zvijezdom na čuvenom pločniku. Njegova je 2382 u nizu, a nalazi se upravo ispred izdavačke kuće Capitol Records, distributera većine Harrisonovih samostalnih albuma.

Zvijezdu je otkrila njegova supruga Olivia u pratnji sina Dhanija. Svečanosti su nazočili i kolege glazbenici Paul McCartney, Tom Petty i Jeff Lynne (s kojima je formirao grupu Traveling Wilburys), Joe Walsh, te glumci Tom Hanks i pythonovac Eric Idle (George Harrison producirao je 1979. film “Brianov život”).

16. lipnja svjetlo dana ugledat će “Let it Roll: Songs by George Harrison“. Treća je to njegova kompilacija, no za razliku od prethodnih obuhvatit će čitavu mu karijeru, Popis pjesma još nije objavljen, ali zna se kako su svoje mjesto na albumu pronašle “My Sweet Lord”, “Isn’t It A Pity”, “Give Me Love (Give Me Peace On Earth)” i “Got My Mind Set On You.”

Muziku podržava

Njima će društvo praviti i tri pjesme The Beatlesa koje je Harrison izveo uživo tijekom Koncerta za Bangladeš: “Something”, “While My Guitar Gently Weeps” i “Here Comes The Sun”.

Zbog povučenog ponašanja, Georgea Harrisona su zvali ‘tihi Beatle’, no zapravo je bio velika pokretačka snaga grupe. Pjevao je prateće vokale stvarajući tako čudesne harmonije, a premda ga je zasjenio čuveni dvojac Lennon/McCartney, Harrison je napisao neke od najboljih pjesama The Beatlesa: “While My Guitar Gently Weeps”, “Here Comes the Sun”, “Something” i “Within You, Without You”.

Od 1970. i raspada grupe, otisnuo se u uspješnu solističku karijeru.

Biografija The Beatles

Muziku podržava