Geoff Tate: “U životu uvijek nešto očekujem”

796

Iako je cijeli svoj vijek proživio napeto, stalno bio aktivan, nepredvidljiv i nadasve zanimljiv, zadnje su godine u životu Geoffa Tatea (Jeffrey Wayne Tate) posebno burne.

Koliko god da se činilo kako je Queensryche kompaktna cjelina i albumima “American Soldier” (2009.) i “Dedicated To Chaos” (2011.) dao naslutiti da je jedan od rijetkih bendova koji dostojanstveno stari, iznutra se ‘kuhalo’ i više nego je to bilo tko mogao naslutiti.

Podsjetimo se da je prije tri i pol godine poput bombe odjeknula vijest da su se Geoff i ostatak benda razišli, a na njegovo je mjesto ekspresno stigao Todd La Torre iz Crimson Glory. Zahuktala se odmah i pravna bitka za ime, a jedno smo vrijeme imali i dva Queensrychea. Jedan Geoffov, koji je objavio album “Frequency Unknown”, dotadašnje mu kolege izdanje “Queensryche“, a još je prije toga Geoff objavio drugi solo album “Kings & Thieves“. U konačnici su se ipak razišli, svatko je krenuo svojim putem, Geoff je okupio bend imena Operation: Mindcrime i s njim objavio solidan album “The Key“, a Queensryche ne baš dojmljiv “Condition Hüman”. Time je, valjda, okončana mučna priča oko jednog od najvećih heavy metal bendova ikada i dojma smo da je svatko odabrao svoj put koji kreće dalje. Iako, jasno je da će Geoff Tate i Queensryche uvijek biti jedno, uvijek će se jedno ime usko vezivati uz drugo. Jer djela koja su podarili glazbi, poput spomenutog remek djela konceptualne glazbe “Operation: Mindcrime”, ali i ne puno ili ne uopće slabijih “Rage For Order” i “Empire”, nešto je što baštinu metala čini neusporedivo bogatijom.

Geoff je trenutno s ekipom uglednih glazbenika na turneji gdje svira pjesme s novog albuma, ali i s “Operation: Mindcrime”, što je, nedvojbeno posebna poslastica svim pravim ljubiteljima metala. Jedna od postaja mu je i Zagreb, pa je za vjerovati da će se mnogi naši metalci uputiti u Vintage Industrial Bar u nedjelju 6. prosinca ne bi li vidjeli jedno od najznačajnijih glazbenih imena ikada. Dolazak k nama bio je i povod da s Geoffom kratko izmijenimo neke teme.

Muziku podržava

Geoff, okupio si pravi ‘all star band’…
Da, moj bend je zaista izvrstan. Jako sam zadovoljan i počašćen što sviram svoju glazbu s njima. Članovi moje trenutne postave na ovoj turneji su Kelly Gray i Scott Moughton na gitarama, Randy Gane na klavijaturama, John Moyer na basu i Simon Wright na bubnjevima. Kelly, Randy i ja smo počeli zajedno svirati i pisati glazbu još 1979. godine. Obojica su sa mnom svirali na Queensryche albumima i na turnejama, a Scott je svirao i na mom prvom solo albumu (‘S/t’ izdanje iz 2002., op.a.), te na turnejama samnom u različitim vremenskim periodima. Johna sam upoznao kad smo Disturbed i mi svirali zajedno na Sturgis Motocikl Rally, a Simon i ja prvi put smo se sreli kada je davne 1986. godine svirao s AC/DC. Stvarno su to super momci i iznimni glazbenici.

Novi album “The Key” ima malo više metal utjecaja-elemenata, nego dva tvoja posljednja izdanja “Frequency Unknown” i “Kings & Thieves”, koja su bila više orijentirana prema rocku.
Da, istina je, moja nova glazba više naginje prema progressive rock stilu. Moj moto je ‘bez granica’.

“The Key” je prvi dio trilogije, konceptualan je. O čemu se radi?
Novi album je i linearna priča i zagonetka. Oboje. On ima četiri glavna lika i radnju koja je dosta komplicirana, intrigantna, s dosta neočekivanih događanja i obrata i slušatelja vodi na buran put sa zanimljivim postajama, na točku kontemplacije, prije početka sljedećeg albuma.

Kada će biti objavljen “The Key Part II”, imaš konkretne planove?

Drugi dio je već gotov i čeka na miksanje. Njegov izlazak planiran je da bude objavljen u jesen 2016., a treći dio izaći će u jesen 2017. godine.

Na turneji svirate pjesme s albuma “Operation: Mindcrime”?
Da. Sviramo “Operation: Mindcrime” album u cijelosti. Radujem se izvođenju tih pjesama svake noći.

Misliš li da je “Operation: Mindcrime” najbolji album kojeg si napravio?

Pojam ‘najbolji’ je nemoguće da ga se kvantificira. Sretan sam što je “Operation: Mindcrime” tako dobro primljen.

“Operation: Mindcrime II” iz 2006. godine također je odličan album.
Hvala ti. I ja jako volim taj album.

Prvi puta dolaziš u Hrvatsku kao glazbenik, na koncert. Jesi li bio ranije, možda na odmoru, u prolazu?
Pokušavam živjeti svoj život tako da uvijek nešto očekujem i na taj način sam uvijek iznenađen. Nikad nisam posjetio Hrvatsku, samo sam prije dolaska pogledao fotografije. Izgleda prekrasno.

Ima li nešto o tebi što nije tako poznato, što ne znamo, poput činjenice da si rođen u Stuttgartu?

Da, rođen sam u Stuttgartu. Imam pet kćeri i troje unučadi, a još jedno mi stiže u svibnju.

Još nešto osim glazbe?

Da, ima još nešto. Moj hobi je vino. 2007. godine sam distribuirao svoju prvu berbu vina pod nazivom “Insania”, a od ovog mjeseca je “Insania” dostupna i u Europi.

Muziku podržava