Generacija ’07 Rock And Roll Hall Of Famea

1396

Novi članovi Rock And Roll Hall Of Famea su indie-rock legende REM, iskusna punk poeta Patty Smith, hard rockeri iz grupe Van Halen, jedni od začetnika hip-hopa Grandmaster Flash & The Furious Five, te jako utjecajna girl-pop grupa The Ronettes. Ceremonija objavljivanja novih laureata održala se 12. ožujka u New Yorku, a po prvi puta je popraćena s direktnim televizijskim prijenosom.

Eddie Vedder iz Pearl Jama najavio je REM, te priznao da je njihov debut “Murmur” jako utjecao na njega te da ga je preslušao ‘bezbroj’ puta. Zatim se Michael Stipe zahvalio na počasti, te je bend odvirao nekoliko pjesama na kojima im se pridružio i bivši bubnjar Bill Perry koji se povukao 1997.

Makar su planovi grupe Van Halen da se ponovno okupe u staroj postavi, na ovu su ceremoniju došli u okrnjenom sastavu. David Lee Roth se posvađao s organizatorima oko pjesama koje bi trebali svirati, a nije niti bilo braće Van Halen (Eddie je prošlog tjedna ušao u kliniku za odvikavanja), pa su tako Velvet Revolver uz malu pomoć basiste Michaela Anthonya i Rothove zamjene Sammya Hagara odsvirali predviđeni program grupe Van Halen.

Jay-Z je najavio grupu Grandmaster Flash & The Furious Five koji su se za ovu priliku okupili po prvi puta nakon više od deset godina da bi odpjevali medley svojih najpoznatijih pjesama.

Muziku podržava

U rijetkom pojavljivanju u medijima prije ponovnog okupljanja Rage Against The Machinea, frontmen Zach De La Rocha se pojavio na ovoj ceremoniji da bi uveo Patty Smith u legende riječima “Šireći rock granice, poeta Patty Smith je otkrivala istinu bez obzira na političke i socijalne posljedice”. Nakon toga je sama autorica održala žestok nastup.

Zadnje su predstavljenje članice grupe The Ronettes. Njihovu najavu je održao Keith Richards, te se pri tome sjetio njihovog zagrijavanja za nastup u Engleskoj 1964. kada su ga ‘dirnule u srce što još i danas traje’. Nakon dugo vremena članice su zaposjele istu pozornicu u gotovo punom sastavu (Estelle Bennett je morala otkazati iz zdravstvenih razloga) te otpjevale svoje najpoznatije pjesme. Nedostajao je i njihov ‘guru’ Phil Spector koji je u Kaliforniji i očekuje suđenje za umorstvo.

Večer je bila posvećena Ahmetu Ertegunu, jednom od osnivača Rock And Roll Hall Of Famea, koji je preminuo krajem prošle godine. Svečansto je završila u revijalnom tonu kada su se novi članovi podpomagali na stageu prilikom izvođenja još nekih svojih pjesama.

Muziku podržava