GEN Summit okupio preko 750 medijskih sudionika iz cijelog svijeta

42

U Beču je od 21. do 23. lipnja održana velika medijska konferencija pod nazivom Global Editors Network Summit koja je i ove godine okupila veliki broj urednika, novinara i medijskih inovatora iz cijelog svijeta pa tako i Hrvatske.

Beč je imao čast po drugi puta za redom biti domaćinom ove međunarodne konferencije koja iduće godine seli u Lisabon.

Simbolično je bilo i mjesto održavanja konferencije, Aula der Wissenschaften, koje je početkom 18. stoljeća bilo sjedište redakcije najstarijih dnevnih novina u Austriji Wiener Zeitung.

Muziku podržava

Jedno od najzanimljivijih izlaganja prvog dana konferencije bilo je “VR is here to stay. What’s next for journalism“, koje je govorilo virtualnoj realnosti kao alatu koji omogućava da se publiku zaintrigira, uključi i stavi u središte medijske priče.

Veliku pozornost privukla je i tema “Mixes reality, machine learning and AI for journalists“. Tvrtka Microsoft i digitalna agencija Exozet pri tom su dale pregled novih tehnologija koje medijima omogućavaju pronalazak sadržaja uz pomoć robotiziranih sustava i kognitivnih servisa.

Drugi dan započeo je izlaganjem na temu “The Washington Post in Trump’s America and a digital world”, a nastavio zanimljivim raspravama na temu 5G mobilne tehnologije i prilagodbe novinskih redakcija potrebama ere pametnih telefona.

U popodnevnim satima publici se predstavio i glavni urednih BuzzFeeda Ben Smith te je bilo riječi i o tome kako regionalne novinske kuće mogu preživjeti mobilno doba.

Iste su večeri u bečkom Hofburgu dodijeljene nagrade Data Journalism Awards u 12 kategorija, a odabir između 470 prispjelih projekata nije bio nimalo lak. Nagrađene su najbolje priče, istraživanja, projekti i aplikacije nastale kao rezultat inovativnog data novinarstva.

Među pobjednicima našla se i srbijanska Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. KRIK-ova baza imovine političara proglašena je za najboljom novinarskom bazom sastavljenom od javno dostupnih podatka.

Posljednji dan konferencije prošao je pak u znaku rasprava i predavanja vezanih uz preživljavanje podatkovnog novinarstva u vrijeme objave sve većeg broja neistinitih priča te balansiranje između istine, popularnosti i privlačenja publike.

Samu konferenciju, zaključio je Bertrand Pecquerie, direktor Global Editors Networka, objavivši datum idućeg GEN summita koji će se održati od 31. svibnja do 2. lipnja 2018. u glavnom portugalskom gradu.

Muziku podržava