Gardenia – miks Josipe Lisac i Led Zeppelina

1528

Ime grupe vuče s albuma “Sky Walley“, američke stoner rock grupe Kyuss (prvi bend Josh Hommea iz Queens Of The Stone Age). Bend Gardenia postoji tri godine i trenutno slovi za najaktivniji istarski rock and roll bend (po broju nastupa uživo). To je trenutno četvoročlani sastav u postavi: Mor roll – vokal, akustična gitara, hammond, rhodes i elecric piano organ, Rale – električna gitara, Alex – bunbnjevi i Vita – bass.

Grupa je nastala inicijativom pjevača koji je u pulskim krugovima poznat kao frontman i osnivač nekoliko interesantnih rock grupa. Radilo se o rock projektima od kojih je najuspješniji bio bend Foxxy Lady. Samo dva nastupa uživo u legendarnom pulskom klubu Uljanik bila su dovoljna da se pokrene lavina koja ni do danas nije stala.

Naime, Foxxy Lady se bavio obradama pjesama najbolje hrvatske pjevačice Josipe Lisac, a materijal koji su snimili (“Po prvi put”, “Ležaj od suza”, “Oluja” i “Ne prepoznajem ga”) poslan je osobno Josipi, koja je oduševljeno reagirala na CD.

Muziku podržava

Aranžmani su bili napravljeni po receptu retro glazbe (Black Sabbath, Led Zeppelin) i kombinacijom grunge i post rock. Foxxy Lady se raspala, a u Gardeniji ‘ostaju’ bubnjar i pjevač koji su, promijenivši postavu i naziv benda, nastavili raditi sličnu glazbu. Gardenia je ponovno snimila pjesmu “Po prvi put“, ovog puta u boljem studiju, te je za nju snimila i atraktivan video spot. Pjesma je uvrštena na top listu nacionalne televizije u emisiji “Glazbena TV”.

Iako se bend za sada bavi obradama velikih rock grupa svih vrermena (Led Zeppelin, The Doors, Alice In Chains, Depeche Mode, Nirvana, Q.O.T.S.A., Lenny Kravitz, Grand Funk Railroad, Johnny Winter, …), zvuk i interpretacija je znatno drugačija od originala. Gardenia u svirku unosi svoj, poseban prizvuk koji daje poseban štih bendu, a također, obrađuju i pjesme koje nisu bili hitovi No.1, dok izbor repertoara varira o publici na koncertu.

Stoga se njihov glazbeni nastup može okarakterizirati kao rock koncert obrada s autorskim odmakom. Brojni nastupi bilježe se diljem Hrvatske, a grupa je do sada uglavnom svirala po klubovima i moto susretima.

Muziku podržava