Gabi i Matija protiv korištenja Arsenove pjesme za zabranu pobačaja

Muzika.hr
5981

Konzervativni pokret ProLife iskoristio je pjesmu “Kad se male ruke složeArsena Dedića i Drage Britvića za svoju kampanju, odnosno peticiju “Imam pravo na život” direktno usmjerenu protiv pobačaja.

No kako navodi Jutarnji.hr, Gabi Novak i Matija Dedić, kao nasljednici i nositelji Arsenovih autorskih prava, protive se upotrebi ove pjesme u svrhu spomenute kampanje kojom se nastoji zabraniti abortus u Hrvatskoj.Naime, začetnik ove akcije, Vice Vincent Batarelo, putem Facebooka je najavio kako je poznata pjesma postala neslužbena himna kampanje. Međutim, nije razmišljao o autorskim pravima, niti zatražio dopuštenje Arsenove supruge Gabi i njihovog sina Matije Dedića.

Gabi je za Jutarnji.hr izjavila kako u potpunosti podržava pravo žene na izbor: “Nije mi drago čuti da se Arsenova pjesma povezuje s nekakvim zabranama. A još manje jer nas nitko nije kontaktirao niti javio da želi koristiti ‘Kad se male ruke slože’. No, to je običaj u Hrvatskoj da se vlasnike ne traži dozvola, eto, mene prijatelji znaju nazvati i obavijestiti kako su gledali film u kojem se izvodi moja pjesma, a ja nisam imala pojma.

Muziku podržava

Apsolutno sam protiv zabrana. Majka ima pravo odlučiti hoće li roditi i mora se poštovati ako na to nije spremna zbog životnih uvjeta ili teške malformacije fetusa. Ona ima pravo odlučiti hoće li ići na pobačaj. Makar je dobro razgovarati sa ženama kako bi se vidjelo postoje li i druge opcije.

U svakom slučaju, kao najbliža obitelj Arsena Dedića nismo za to da se njegove pjesme koriste u ovakvim kampanjama“.

Muziku podržava