Gabi i Marijan (Nola): “Album je zapis jednog vremena… otkinuti dio autorove duše”

Leonora Bedić
1831

Pulsku grupu Nola od samih početaka pamtimo po pozitivnoj energiji i optimizmu kojega su širili brojnim pamtljivim hitovima kao što su primjerice “Dio tebe” i “Iznad oblaka”.

Još uvijek ludo zaljubljeni, kako u jedno drugo, tako i u glazbu, Gabi i Marijan, podijelili su s nama riječ, dvije o svemu što ih nismo uspjeli pitati u prošlim intervjuima, kao i o nekim novitetima.Neki od njih su skorašnji izlazak novog mini albuma “Negdje između” točno na dan koncertne promocije u Tvornici kulture, 6. travnja, što je ujedno bio i glavni povod razgovora.Poznato nam je da se ubrzo bliži izlazak mini albuma, ali čime ste još bili okupirani od izlaska posljednjeg izdanja “Nola piano?
Gabi: Period između ta dva izdanja bio je vjerojatno jedan od aktivnijih u životu Nole. Od početka 2014. periodično, u razmaku od nekoliko mjeseci objavljujemo nove pjesme. Osim toga, to je razdoblje u kojem smo se i ja i Marijan suočili s osobnim gubicima što nas je definitivno uzdrmalo i promijenilo neke stavove o životu. Odlučili smo raditi, raditi i samo raditi. Marijan puno vremena provodi u studiju zbog Nole, ali i suradnje s drugim bendovima. Kad se svemu tome pridodaju obiteljske obaveze, bili smo poprilično okupirani.Iako smo većinu novih pjesama već imali prilike čuti, što nam možete reći o novom albumu? Kako je bilo raditi na njemu i s kime ste surađivali?
Gabi: Pjesme s albuma su, usudila bih se reći, tipične za Nolu. Životne. Odražavaju nas, naše odnose, naše strahove, nadanja, život… ljubav.
Marijan: Uz Deana Vitasovića na bas gitari i Roberta Slame na bubnjevima, koji su zadnjih godina stalni članovi Nole, na albumu gostuju Ivan Božanić na gitari, Toni Starešinić na klavijaturama, Dario Marušić na violini… i još puno prekrasnih ljudi. Na albumu se nalazi i jedan bonus snimak, pjesma “Drukčije” izvedena a cappella uz mješovitu vokalnu skupinu Nešpula. Navikli smo se na vaš optimizam i pozitivnu energiju, ali jedna od novih pjesama “Sve bi bilo lakše da je ljeto” je ipak nešto drugačija, malo melankolična, u prizivanju lijepih dana. Što se promijenilo u vašem kreativnom procesu po pitanju pisanja tekstova, melodija i snimanja?
Gabi: Jedina promjena u kreativnom procesu je ta da sam i ja sudjelovala u pisanju tekstova. Probila sam led još na pjesmi “Iznad oblaka”. Prije toga tekstove je pisao isključivo Marijan. Njega i dalje smatram jedinim tekstopiscem Nole, ja se samo povremeno ubacim. Tako je i konkretno slučaj u pjesmi “Sve bi bilo lakše da je ljeto”. Marijan je dobro zaključio da je naslov pjesme, a i sam refren, moja zimska mantra. Malo teže podnosim zimu i hladnoću. Više volim ljeto, sunce, more. Čini mi se da je tada život vedriji.
Marijan: Snimanje u studiju nam je nekada bilo financijski nedostižno, a sada je dio svakodnevice. U mom glazbenom ateljeu, Studiju Partyzan stalno se nešto stvara. Jedan čovjek iz sjene mi je posebno važan, Perica Šuran. On uvijek moje snimke pretvori u pjesme s velikim zvukom.Unazad nekoliko godina izbacivali ste isključivo singlove, smatrate li da album kao format gubi na svom značaju zbog činjenice da je danas sve dostupno preko interneta?
Gabi: Vremena su se promijenila, možda nema onu istu težinu kao prije desetak i više godina, ali pravi album uvijek vrijedi. To je zapis jednog vremena.
Marijan: Album je i dalje zaokruženo djelo, otkinuti dio autorove duše. Brzina življenja i nove tehnologije malo su promijenili način ‘konzumacije’ glazbe. Zvučne slike s puta koji smo zadnjih godina prošli skupili smo u ovaj album “Negdje između”.Osim što ste zajedno u bendu, već dugi niz godina ste životni partneri, što ste naučili jedno od drugog unazad ovih gotovo 25 godina zajedničkog kreativnog djelovanja?
Gabi: Naučila sam od Marijana da tko ne riskira taj ne profitira (smijeh). I još sam svašta naučila.
Marijan: Mi smo samo dvoje sretnika koji su našli jedan drugoga. Od Gabi sam naučio kada šutjeti i biti strpljiviji.

Uzevši u obzir i dugotrajnu pauzu tijekom vaše karijere, ali i nastavak rada, što se promijenilo u načinu na koji gledate na ovaj posao kojim se bavite uz sve popratne čimbenike u glazbenoj industriji?
Gabi: Prvenstveno smo se promijenili mi i naš odnos prema radu, stvaranju, suradnicima, obavezama. Mislim da smo smireniji i realniji u odlukama koje donosimo.
Marijan: Ne doživljavam glazbu kao posao, samo se prepuštam muzama i trenutku. Gabi to razumije i bez nje ne bih mogao tako živjeti. To je igra, uživanje i učenje. Treba uživati u procesu, a što će biti, to nije u našoj moći. Na meni je da stojim iza onoga što sam stvorio.

Muziku podržava

Postoje li konkretne prednosti i mane u tom zajedničkom stvaralaštvu s obzirom da ste par?
Gabi: Od kad živimo zajedno postoji Nola i naš život je oduvijek isprepleten poslovno/privatnim stvarima. Vjerujem da je prednost u tome što oboje znamo koja su pravila i koje su zamke ovog glazbeničkog života pa je komunikacija lakša. Nesporazumi i svađe se rješavaju razgovorom.
Marijan: Da draga (smijeh).

Postoji li nešto što vam je osobito mrsko, ali i što vam je osobito drago, kada je riječ o stvaranju nove glazbe i njezine promocije?
Gabi: Nije mi ništa mrsko. To je život koji smo odabrali.
Marijan: Sve što ima veze sa stvaranjem i koncertima je pravi užitak. Baviti se poslovnom organizacijom i promocijom nije nešto što volim.

Što od glazbe slušate privatno i koga ste zapazili od naših novih izvođača?
Marijan: Toliko sam konstantno u glazbi koju kontroliram da u zadnje vrijeme najviše uživam u random zvukovlju, ptičice, promet, žamor, vjetar tj. muzici koju stvara ritam života. Pratim ovlaš novosti i primjećujem tsunami novih kreativaca. Neki uspiju nastaviti s pričanjem svoje glazbene priče, ali većinu ‘pojede’ egzistencija ili odu na ‘privremeni rad u Pojas Gaže’ ili se jednostavno utope u tom velikom valu novih lica i glasova. Mislim da je glazba vrlo kvartovska u zadnje vrijeme, samo što kvart nije na ulici nego na internetu. Od novih izdvojio bih Chui, NLV, Veju, Ninu Romić, Pridjeve…

Imate li vremena uz svoj bend i roditeljstvo posjetiti i neke vama interesantne koncerte? Što vas je oduševilo u posljednje vrijeme od koncerata?
Gabi: Nažalost u posljednje vrijeme ne možemo se time pohvaliti, ali već u narednim mjesecima planiramo ispraviti tu nepravdu (smijeh).
Marijan: Srećom u naš grad, u Arenu, često dolaze zanimljiva imena, tako ćemo ove godine opet vidjeti Stinga.

Kad smo kod koncerata, i vaš je pred vratima. Možete nam otkriti nešto više o nadolazećoj koncertnoj promociji u Tvornici?

Gabi: Koncertom promoviramo novo izdanje pa će naglasak biti upravo na tim novim, ali ipak poznatim pjesmama. No, svirat ćemo osim toga ponešto sa svakog našeg dosadašnjeg albuma. Bit će to koncertni presjek Noline karijere.
Marijan: Gost na nekoliko pjesama bit će Toni Starešinić. Osim što je vrhunski klavijaturist, on je i velik čovjek. U zadnje vrijeme važno nam je okružiti se ljudima koji nam ne sišu energiju već nas inspiriraju, Toni je vrlo inspirativan.

Osim promocije u Zagrebu, imate li u planu kakvu turneju po Hrvatskoj?

Gabi: Drago mi je reći da se koncertni kalendar za ovo ljeto već puni.

Muziku podržava